Hlavní obsah

Žena zlomila důchodci nos kvůli kýblu meruněk

Právo, Petr Kozelka
Brno

Kvůli kýblu meruněk načesaných ze stromu rostoucího na společné zahradě tekla krev. Prolila ji devětatřicetiletá Irena Pawlasová, která ovoce nasbírala ze stromu, na nějž si činil nárok i soused ze stejného domu, sedmasedmdesátiletý Jan Kertesz. Po krátké rozepři skončil senior se zlomeným nosem, žena za svou boxerskou etudu vyfasovala podmínku, kterou jí ve čtvrtek potvrdil brněnský krajský soud.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Kvůli kýblu meruněk skončil Jan Kertesz se zlomeným nosem.

Článek

Vše se událo v polovině loňského července. Úroda meruněk byla loni velmi slabá, a tak není divu, že o oranžové plody na zahradě domu na Mlýnské ulici v Brně byl velký zájem.

„Řekl jsem sousedce, aby meruňky přestala sbírat, protože se o strom celý rok nijak nestarala, na rozdíl ode mě. Podle mého na meruňky proto neměla nárok, i když, kdyby se mě předem zeptala, tak bych ji samozřejmě nechal, aby si natrhala, kolik by potřebovala,“ popsal začátek konfliktu zbitý důchodce.

Žena se ale výzvou nikterak neřídila, takže soused nelenil a zavolal na linku 158. „Chtěla i s meruňkami odejít pryč, tak jsem jí řekl, že musí počkat na policii, a zastoupil jsem jí cestu. A v tu chvíli mě napadla,“ postěžoval si Kertesz.

Za ublížení na zdraví dostala Pawlasová osmiměsíční podmínku, s trestem se ale nesmířila a rozhodla se proti trestu odvolat. Prý si muž zranění způsobil sám a naopak ona je tou, kdo si z konfliktu odnesl pohmožděniny na ruce.

„Obžalovaná tvrdila, že poškozeného vůbec nenapadla, jenže ten před konfliktem neměl žádné zranění a po něm měl zlomený nos, jak potvrdili i policisté, kteří na místo dorazili bezprostředně poté. Žena dostala trest jen těsně nad spodní hranicí, hrozily jí až tři roky vězení. I poškozený měl ale řešit situaci jinak, nicméně násilím kvůli kýblu meruněk byla překročena míra,“ zhodnotil případ senát v čele s Halinou Černou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám