Hlavní obsah

Padělatel prodával falešné diplomy i maturitní vysvědčení. Přišel si na statisíce

Právo, Radim Vaculík

Pestrou škálu velmi kvalitních padělků maturitních vysvědčení či vysokoškolských diplomů vyráběl a za desetitisíce korun prodával jeden muž ze Znojemska (36).

Foto: Radim Vaculík, Právo

Padělané diplomy zabavené policií.

Článek

Zřejmě až stovka lidí napříč celou republikou si od něj mohla za 20 až 80 tisíc korun koupit diplomy všech dostupných titulů třeba z Univerzity Palackého v Olomouci, Vysoké školy báňské v Ostravě, ale i ČVUT, Masarykovy univerzity v Brně či Jihočeské univerzity.

Dal si přitom takovou práci, že dokonce vyplňoval přesné názvy oborů, které se na jmenovaných poškozených školách skutečně učí.

Nejenže dotyčný padělatel vyráběl podle policie kvalitní falzifikáty vysvědčení i pečetidel a razítek zmíněných škol, dokonce si udělal i falešné notářské razítko, kterým pak zájemcům fakticky potvrzoval pravost jejich dokumentů.

Foto: Radim Vaculík, Právo

Otisky padělaných razítek

Kriminalisté z Prahy-západ na jeho stopu přišli zhruba před rokem díky odhalení padělaného diplomu jednoho místního falešného inženýra. Letos koncem června si pak s podezřelým dali schůzku v restauraci na dálnici v Rudné u Prahy pod záminkou koupě padělku diplomu. Jakmile jim falzifikát předal, zatkli jej.

Prodal desítky padělků

Muž pak přiznal odhadem desítky případů prodeje falešných vysvědčení, a dokonce detektivy zavedl ke své kompletní padělatelské dílně. Našli u něj téměř třicet falešných razítek různých škol i státních institucí včetně zmíněného notáře či tlumočníka, pak také další desítky již hotových diplomů a stovky prázdných blanketů připravených k výrobě.

Zjistili také, že sám pachatel si už v roce 2008 vyrobil diplom, a přidal si dokonce i do dokladů titul inženýra.

Zástupce vedoucího kriminálky v Praze-západ Renata Dolejšová na úterní tiskové konferenci upozornila, že nejen tento muž, kterému nyní hrozí až tříleté vězení, ale i jeho klienti mohou skončit s obviněním.

„Zatím je stíhán pouze hlavní pachatel, ale v brzké době se počet obviněných rozšíří,“ potvrdila na dotaz Práva Dolejšová.

Doplnila, že jedním z falešných držitelů titulů je i někdo ze státní správy, bližší upřesnění ale zatím odmítla sdělit. Zadržený muž se všemi klienty z celé ČR včetně několika cizinců komunikoval podle kriminalistů přes e-maily k tomuto účelu speciálně založené a jejich řady se prý postupně rozšiřovaly především na základě doporučení spokojených falešných absolventů škol.

Nejlevnější padělky se podle policie týkaly například titulů „bakalář“, nejpracnější, a tudíž nejdražší byly ty doktorské, například JUDr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám