Hlavní obsah

Vzali mi i fotky z golfu, diví se po razii ÚOOZ pražský právník Jindra

Právo, Josef Koukal

Při domovní prohlídce, kterou detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) provedli tento týden v pondělí v domě pražského právníka Tomáše Jindry, se zabavovaly nejen počítače, mobily a CD disky, ale i některé osobní věci.

Foto: Petr Horník, Právo

Člen ÚOOZ v sídle pražské městské policie. Ilustrační foto.

Článek

„Jsou jen dvě možná vysvětlení. Buď jde o tragické nedorozumění, nebo o záměrnou snahu získat kompromitující materiály na lidi z mého okolí,“ hodnotí zásah Jindra, který dělá poradce ministrů zemědělství Petra Bendla a průmyslu a obchodu Martina Kuby (oba ODS).

Zarazilo ho například to, že kriminalisté zabavovali i jeho soukromé fotografie z golfových či tenisových turnajů, na nichž se objevují vedle známých sportovců také lidé z české politiky a byznysu.

O Rittigovi mluvit odmítl

Sám Právu ukázal několik podobných snímků, na nichž jsou zachyceni například bývalý prezident Václav Klaus, exministr vnitra Ivan Langer (ODS), Bendl a řada dalších.

„Takových fotografií existuje, aspoň u většiny golfistů, obrovské množství,“ podotkl Jindra s tím, že tenisu se věnuje od mládí.

Tento zkušený právník měl vedle práce na ministerstvech průmyslu a zemědělství spolupracovat také s lobbistou Ivo Rittigem. Ten v protokolu o domovní prohlídce figuruje na seznamu osob podezřelých z trestné činnosti. Na tomto seznamu jsou i lobbisté Janoušek a Tomáš Hrdlička, bývalý šéf investičního odboru na pražském magistrátu Jiří Toman, Rittigův spolupracovník Václav Ryba a bývalý náměstek vrchního státního zástupce v Praze Libor Grygárek.

Ke spolupráci s Rittigem se však Jindra striktně odmítá vyjadřovat.

Ačkoli je přitom podle informací Práva vedle Ryby třetí osobou, která má přístup k Rittigově bezpečnostní schránce v Komerční bance, kterou policie minulý týden prohledávala. Schránka však byla prázdná.

Byt a kancelář nechali být

Jindra rozhodně odmítl dohady o tom, že by byl Rittigovou spojkou na politiky ODS, jimž nejméně od roku 2009 radil, a že by pro tohoto podnikatele sjednával jakékoli dohody v rámci veřejných zakázek. „Takovou otázku nemůžete ani myslet vážně. Odpověď zní ne,“ prohlásil.

Podle vlastních slov také pochybuje o smysluplnosti domovní prohlídky ve svém domě ve středočeských Hrusicích. Jindra se pozastavil nad tím, že ačkoli policie prohledala tento dům, bez povšimnutí nechala jeho pražský byt, kde má trvalé bydliště, a kancelář u Prašné brány.

„Protože jsem tam měl některé spisy, které se týkají mých klientů, byla u domovní prohlídky nutná asistence zástupce advokátní komory. To je ale snad normální, že si člověk bere práci domů,“ podotkl dále Jindra.

Policie na místě podle něj zabavila dva staré počítače, z nichž jeden ani nebyl v provozu, několik mobilních telefonů částečně používaných jeho dětmi, CD disky, na nichž měla jeho přítelkyně uloženy staré fotografie ze studií, a další věci.

Policie prohledávala Jindrův dům na základě odposlechnuté zprávy, kterou měl adresovat své přítelkyni. „Naznačil své přítelkyni, že nechal v krbu nějakou tašku s věcmi, jelikož neměl klíče,“ uvádí se ve zdůvodnění souhlasu k domovní prohlídce. Policie z toho usoudila, že jde o šifrovaný vzkaz, jímž Jindra informuje o likvidaci dokumentů.

„Existuje důvodné podezření, že v této tašce se mohou nacházet věci důležité pro trestní řízení,“ uvádí se dále v protokolu.

Podle Jindry šlo o normální situaci, kdy si zapomněl klíče od domu, a tašku proto zanechal v nedostavěném venkovním krbu přikrytou a policie si ji mohla venku snadno s příkazem vyzvednout.

„Nebyl tedy důvod na základě použitého odůvodnění jít vůbec dovnitř,“ podotkl.

Zarazilo ho naopak odposlouchávání jeho telefonu. „Je na zvážení, do jaké míry byl odposlech telefonu, jímž běžně komunikuji i se svými klienty, legální,“ pozastavil se nad postupem policie Jindra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám