Hlavní obsah

Psího šampióna Barona zabila otrávená návnada, potvrdila pitva

Právo, Patrik Biskup

Nový směr dostalo vyšetřování smrti tříletého dobrmana Barona, který začátkem května uhynul poté, co spolkl mršinu ležící na kraji řepkového pole u Hodyně na severním Plzeňsku. Pitva vítěze řady psích soutěží krásy nyní potvrdila otravu jedovatou návnadou.

Foto: Právo

Baron měl před sebou kariéru psího šampióna

Článek

Pitva ukázala, že se dobrman otrávil vysoce toxickým pesticidem známým pod názvem karbofuran. Ten se ilegálně používá k trávení škodné zvěře a je zakázán v celé Evropské unii.

„Průběh otravy karbofuranem je velmi drastický. Zvíře prožívá velké utrpení,“ řekl Právu Ivan Nágl ze Státního veterinárního ústavu v Praze, který je pod pitevní zprávou Barona podepsaný.

Klíčový důkaz o úmyslném jednání neznámého traviče už mají v rukou policisté.

„Je to  informace, na kterou jsme čekali a která je důležitá proto, jakým směrem se bude vyšetřování dál ubírat,“ uvedla policistka Ivana Telekešová. Jak policisté případ právně kvalifikují, ještě není jasné. V úvahu připadá trestný čin týrání zvířat,  poškozování životního prostředí, nebo v krajním případě i obecné ohrožení.

Majitelka mrtvého psa Blanka Szirová doufá, že se viník najde. Když ji veterináři, kteří se Barona snažili ještě zachránit, upozornili na podezření z otravy, pustila se sama na vlastní pěst do pátrání.

„V okolí jsem našla mrtvé kuny, dravé ptáky a lišku. Narazila jsem i na několik drátěných košů, ve kterých se jako návnada pleskali holubi. Protože jsem předpokládala, že jde o něco nelegálního, zavolala jsem ihned ochránce přírody,“  uvedla Szirová. Ti potvrdili, že jednalo o pasti, které slouží k nezákonnému lovu dravých ptáků. „Okamžitě jsme to oznámili na kriminálku,“ sdělil ekolog Karel Makoň.

Reklama

Související články

Smrt šampióna Barona odhalila pytlácké pasti

Tříletý dobrman Baron měl před sebou budoucnost psího šampióna. Už loni získal ocenění Nejlepší mladý pes a letos mu stačilo vyhrát jednu z výstav a měl by...

Výběr článků

Načítám