Hlavní obsah

Hodil zapálenou louč do bytu Romů, vyvázl s podmínkou

Právo, Jiří Hardoš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

V červenci 2011 vhodil Vojtěch Vyhnánek do okna bytu obývaného Romy v Býchorech na Kolínsku zapálenou louč, od soudu nakonec odešel s pravomocně uloženou 18měsíční podmínkou s odkladem na tři roky.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Dům na okraji Býchor, kam Vyhnánek hodil hořící pochodeň.

Článek

Prvoinstanční Krajský soud v Praze mu sice loni v září uložil za pokus o těžké ublížení na zdraví čtyřletý trest vězení, podle úterního rozhodnutí pražského vrchního soudu se však Vyhnánek (22) dopustil násilí proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci.

Pobytu za mřížemi se tak vyhne, tento trestný čin má mnohem nižší sazbu. Proti verdiktu lze podat pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Vyhnánek hodil louč 11. července 2011 po půlnoci do bytu, kde bylo víc lidí, včetně několika dětí. Od pochodně vzplál závěs, oheň ale uhasil muž, který byl v místnosti, a tak se nikomu nic nestalo. Rodina se z obce ihned po žhářském útoku kvůli obavám odstěhovala.

Odvolací senát podle slov svého předsedy Martina Zelenky přihlédl především k tomu, jaké následky podle něho mohl mít Vyhnánkův čin.

Hluboce se omlouvám, je mi to strašně moc líto. V té opilosti mi to nedošlo, nechtěl jsem jim ublížit.
Odsouzený

„Do bytu byla louč vhozena s vědomím toho, že je v bytě puštěná televize, svítí se tam, a že tedy lze předpokládat, že je tam někdo vzhůru a televizi přinejmenším sleduje,“ uvedl Zelenka. Použitá louč navíc podle něho nebyla příliš vhodná pro to, aby za krátkou dobu způsobila rozsáhlý požár. „Osoby, které se tam zdržují, by musely být nesvéprávné nebo nemobilní, aby případný takovýto požár neuhasily,“ doplnil Zelenka.

Odvolací senát tak prakticky vyhověl odvolání Vyhnánka, jenž od počátku upozorňoval na svou opilost v době činu, který označoval za zkrat nebo nešťastnou náhodu. Jeho obhájce Jan Matějíček usiloval především o to, aby se jeho klient vyhnul pobytu ve vězení. „Hluboce se omlouvám, je mi to strašně moc líto. V té opilosti mi to nedošlo, nechtěl jsem jim ublížit,“ kál se Vyhnánek v úterý před vrchním soudem.

Za stejný trestný čin, jako nyní Vyhnánek, dostali loni podmínky i Jiří Drahovzal, Michal Řehák a Jan Říha, kteří s ním byli oné noci na místě a předtím s ním provolávali rasistická hesla a výhrůžky. I v jejich případě odvolací soud verdikt změnil.

Říha rozdával louče

Všechny tři uznal vinnými z hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob. Říhovi za to vyměřil stejný podmíněný trest jako Vyhnánkovi, Drahovzalovi a Řehákovi dal každému 10měsíční trest s podmíněným odkladem na dva roky.

Vrchní soud částečně vyhověl odvolání Říhy, jehož advokát Jaromír Štůsek navrhoval zprostit svého klienta obžaloby, případně jeho jednání kvalifikovat právě jako hanobení. Byl to právě Říha, kdo ostatním rozdal louče se slovy „Půjdeme postrašit Cikány“. Řehákův advokát Tomáš Kasal žádal pouze osvobozující rozsudek.

V případě Drahovzala sice již dříve prvoinstanční rozsudek nabyl právní moci, protože se proti němu neodvolal ani on, ani žalobkyně, vrchní soud však rozhodl i o něm proto, že použil pro něho příznivější kvalifikaci.

Přelomový rozsudek

A částečně vrchní soud vyhověl i odvolání zmocněnce poškozených Michala Mazla, kterého v úterý zastoupila Klára Kalibová. Čtyři z lidí přítomných žhářskému útoku požadovali, aby obžalovaní každému z nich zaplatili na náhradě nemajetkové újmy 50 tisíc korun. Krajský soud poškozené odkázal s jejich nárokem na civilní řízení. Podle vrchního soudu však mají muži poškozeným uhradit celkem 100 tisíc korun.

Kalibová byla s rozhodnutím i přes nižší přiznanou částku spokojena. „Podstatné je, že toto je vlastně první rozhodnutí o nemajetkové újmě v trestním řízení ve věcech trestné činnosti z nenávisti v České republice. Považujeme to za přelomový rozsudek,“ řekla Právu Kalibová.

Ta již v minulosti poukazovala na příklon obžalovaných k rasistickým hnutím. Vyšlo například najevo, že se Vyhnánek, Říha a Drahovzal den před událostí účastnili koncertu krajně pravicových skupin ve Velkém Oseku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám