Hlavní obsah

Výbuch v centru Prahy zranil 35 lidí, trosky prohledávají psovodi

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, ok, sts, far

V budově v Divadelní ulici v centru Prahy v pondělí dopoledne vybuchl plyn. Zranilo se 35 osob, z toho dva vážně. Trosky stále prohledávají psovodi. Po 15. hodině byla oblast kolem kavárny Slavia opět uzavřena kvůli dalšímu úniku plynu.

BEZ KOMENTÁŘE: Zranění po výbuchu v ulici u Národního divadla v PrazeVideo: infobiro.tv

 
Článek

Na tiskovém brífinku v pondělí odpoledne ředitel pražské policie Martin Vondrášek vysvětlil dřívější informaci od ředitele záchranné služby Zdeňka Schwarze, který uvedl, že se v domě mohou nacházet tři až čtyři mrtvé osoby. Usuzoval tak z reakcí záchranářských psů. Záchranáři totiž v jednu chvíli v troskách hledali dvě pohřešované osoby, který byly vzápětí nalezeny s lehkým zraněním.

„Spadly stropy v prvním a druhém patře. Těžce zraněni byli zřejmě ti, kdo se propadli z druhého patra,“ řekl Právu ředitel pražských hasičů Jaromír Pešek.

Foto: David W Cerny

Zranění při výbuchu v doprovodu záchranářů

„Nejednalo se o teroristický útok, ale o únik plynu. Psi zatím nikoho nenašli, hledání ale bude pokračovat. Budova byla vážně poničena, spojil jsem se s rektorem univerzity, kterému jsem nabídl pomoc. Jejich dvě budovy byly poničeny,“ uvedl na tiskovém brífinku primátor Bohuslav Svoboda. V bloku budovy, kde plyn vybuchl, sídlí FAMU, vedle Fakulta sociálních věd.

Na místo odpoledne dorazili premiér Petr Nečas i ministr vnitra Jan Kubice.

"Informace, které jsou zatím k dispozici, jednoznačně ukazují, že se nejednalo o teroristický útok, že se s vysokou pravděpodobností jednalo o výbuch plynu. Já jsem se dnes sešel s ředitelem BIS, abych si potvrdil, že neexistuje žádná indikace něčeho jiného než skutečně neštěstí, nikoliv například nějakého teroristického činu," řekl v České televizi Nečas.

Ředitel pražských hasičů Jaromír Pešek v České televizi řekl, že zatím není jasné, proč plyn v místě vybuchl.

Foto: David W Cerny, Reuters

Lidé pomáhají zraněné ženě.

Evakuováno bylo celkem 230 lidí, od 14. hodiny se za dohledu policistů mohou vracet zpátky, aby posoudili, jaké mají škody a zda potřebují zdokumentovat případné škodní události pro pojišťovny. Auta z ulic byla odtažena na parkoviště Kotlářka, kde si je jejich majitelé mohou bezplatně vyzvednout.

Foto: David W Cerny, Reuters

Hasiči zasahují u budovy v Divadelní ulici, kterou otřásl výbuch

Policie kvůli explozi uzavřela Národní třídu od Spálené ulice i Smetanovo nábřeží a přilehlé oblasti. Byl přerušen také provoz tramvají. V místě byl silně cítit plyn. Ředitel pražských hasičů řekl, že plyn může být natažený v kanálech, a stále tak existuje riziko dalšího výbuchu.

Ve tři hodiny odpoledne bylo okolí Národního divadla opět uzavřeno a provoz tramvají opět přerušen, protože byl zaznamenán další únik. Ve čtyři hodiny tramvaje opět začaly jezdit. Nezastavují ale v zastávce Národní divadlo.

Ulicí u Národního divadla otřásl výbuch, zraněných může být až 40Video: Novinky

Magistrát zřídil speciální krizovou telefonní linku, kde lidé dostanou informace o zraněných - 800 100 991

"Do nemocnic jsme odvezli asi čtyři desítky lehce zraněných. Mají drobnější poranění, pohmožděniny, odřeniny od skla. Na místě zůstává jedna naše posádka, protože stále existuje podezření, že v domě jsou zavalené osoby,“ konstatovala po 12. hodině mluvčí záchranářů Jiřina Ernestová.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

"Jeden muž byl v motolské nemocnici přijat se středně těžkým zraněním pánve, břicha a zlomenou nohou, další muž se nadýchal kouře a dvě ženy jsme přijali s lehkým zraněním," informovala mluvčí nemocnice v Motole Pavlína Danková.

"V naší nemocnici jsme ošetřili devět lehce zraněných. Vážnější zranění jsou převážena do bližších nemocnic," řekla mluvčí Fakultní Thomayerovy nemocnice Martina Štanclová.

Foto: Záchranná kynologická skupina MP Praha

Psovodi pražské městské policie na místě výbuchu

„Nemocnice Na Bulovce ošetřila čtyři zraněné. Všichni byli již propuštěni z nemocnice. Měli řezné rány od skla, v jednom případě bylo potřeba ránu sešít. Další pacientce lékaři ošetřili ruku, kterou měla zlomenou nárazem dveří,“ uvedl mluvčí nemocnice Martin Šalek.

Podle mluvčí hasičů Adamcové byl výbuch velmi silný a nastal v 9.56 v jednom z domů u křižovatky Divadelní a Krocínova. Tlaková vlna byla tak mohutná, že rozbila skla až na budově Nové scény Národního divadla. Divadlo ale bude v pondělí normálně hrát.

Původní informace také uváděla, že na místo míří záchranářský Golem, ten se tam ale nedostal. Pražští záchranáři mají nejvyšší pohotovost. Kladenští hasiči do Prahy krátce před 11. hodinou poslali kontejner technické pomoci, zatím jako zálohu na stanici HZS v Praze-Holešovicích.

U Národního divadla došlo k výbuchu, na místě jsou zraněníVideo: Novinky

Exploze podle hasičů nastala ve čtyřpodlažním domě, který patří státnímu podniku Řízení letového provozu. Ten ji pronajímá jiným firmám.

Vyšlo najevo, že jde o blok, v němž sídlí i Filmová akademie múzických umění (FAMU) a sousedí na jedné straně s domem, ve kterém je kavárna Slavia, a na druhé s budovou Hollar, v níž má učebny Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy.

Foto: Pro Novinky Petr Němec

Výbuch v Divadelní ulici

"Když se to stalo, byla jsem ve třetím patře budovy FAMU. V ten moment jsem si myslela, že do domu, který se po té fakt velké ráně pohnul, narazilo nějaké auto. Společně s ostatními studenty jsem vyšla ven na ulici, kde nikdo moc nevěděl, co se děje. Žádný z mých spolužáků, které jsem viděla, nebyl zraněný, až na ulici před Hollarem jsem viděla tři pořezané slečny,“ popsala Právu výbuchem roztřesená studentka scenáristiky Kristina Dufková.

Dodala, že nezažila nějakou paniku, ale potkala na ulici množství lidí, kteří nevěděli, co se děje: "Dokonce se mě ptali nějací turisti, jestli to je teroristický útok."

K výbuchu došlo v domě, který je situován směrem do centra. Rozbitá okna byla také v Bartolomějské ulici i v ulici Karolíny Světlé. Svědci hovoří o tom, že výbuch byl slyšitelný i v kancelářích přes Vltavu.

Foto: Pro Novinky Petr Němec

Výbuch v Divadelní ulici

Adamcová dopoledne odmítla komentovat možnou příčinu exploze, podle ní je zatím příliš brzy.

"Přibližně před 20 minutami jsme v ulici Spálená zaznamenali ránu a následný velice silný otřes budovy. Kolem projíždí velké množství policejních a záchranných vozů směrem k Národní ulici," napsal k situaci v centru Prahy ve čtvrt na jedenáct dopoledne čtenář Novinek.

Foto: Pro Novinky Miroslav Hanzelka

Výbuch v Divadelní ulici

Výběr výbuchů v Praze za posledních 10 let:

1. srpna 2003 - Výbuch plynu v rodinném domě v Praze 10 těžce poranil staršího muže, který skončil na popáleninové klinice vinohradské nemocnice. Plyn unikl z přípojky vedoucí k domu, která se rekonstruovala.

6. prosince 2004 - Ve sklepě domu v Ruské ulici v Praze 10 vybuchl plyn. Exploze zbořila příčky v suterénu a lehce zranila muže, který pracoval na opravě rozvodů plynu a svou nedbalostí neštěstí způsobil.

10. března 2005 - V jednom z bytů v panelovém domě v Praze 4 explodovala nejspíš munice. Výbuch zranil osmadvacetiletého muže, který přišel o část ruky a byl popálen.

21. října 2005 - V rodinném domě v Náhorní ulici v Praze 8 vybuchl plyn, lehké zranění utrpěl osmaosmdesátiletý muž. Příčinou výbuchu, který inicioval zraněný muž, byla netěsnost plynového potrubí.

18. února 2006 - Při výbuchu plynu v restauraci U Arbesa v přízemí obytného domu v Preslově ulici v Praze 5 zemřeli dva muži, čtyři lidé utrpěli zranění. Za výbuchem byly nevhodně položené vodiče - porušený elektrický kabel se dostal do bezprostřední blízkosti plynového potrubí, které propálil. Z něj začal unikat plyn, který následně explodoval.

25. srpna 2006 - Dva lidské životy si vyžádal výbuch v domě v Pelhřimovské ulici v Praze 4. Podle hasičů explodovaly výpary automobilového benzinu

30. ledna 2008 - Výbuch zemního plynu v Popovické ulici v Praze 10 poškodil dva domy. Jeden muž byl při neštěstí popálen. Příčinou exploze byla podle hasičů netěsnost rozvodu plynu u karmy v jednom z bytů.

24. února 2008 - V panelovém domě v pražských Kobylisích explodoval plyn z montážní pěny, kterou jeden z nájemníků používal při opravě. Výbuch zničil tři byty, osmapadesátiletý původce neštěstí skončil s popáleninami v nemocnici.

25. února 2010 - V domě v Sokolovské ulici v pražské Libni vybuchl plyn. Tři lidé byli zraněni, z toho jeden těžce. Podle hasičů explodoval plyn u plynoměru ve třetím patře pětipodlažního domu.

11. července 2011 - V Hostivaři vybuchla v jednom bytě zřejmě propanbutanová láhev, která byla podle policie používaná pro výrobu drog. Zraněn byl čtyřicetiletý cizinec, kterého policie následně zadržela.

11. října 2011 - V domě v Kubelíkově ulici v Praze 3 vybuchl zbytkový plyn při svařování potrubí. Asi čtyřicetiletý muž byl zraněn, utrpěl popáleniny druhého stupně na horní části těla.

14. září 2012 - V Evropské ulici v Praze 6 explodovala v panelovém domě munice, tři lidé byli zraněni. Policie poté našla v jednom z bytů výbušniny, nebezpečné látky a pyrotechniku.

29. dubna 2013 - Domem v centru Prahy u Smetanova nábřeží otřásl silný výbuch. Na místě je podle záchranářů více než deset zraněných. Hlavní vyšetřovací verzí je, že výbuch způsobil plyn.

Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám