Hlavní obsah

Pražští strážníci si k výročí nakoupili čtyřikrát předražené stříbrné cihličky

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zhruba čtyřikrát předražené cihličky investičního stříbra nakoupila pražská městská policie, aby jimi loni na konci roku při příležitosti 20. výročí svého založení obdarovala desítky nejzasloužilejších strážníků. Dar jim navíc obratem zdanila částkou vypočtenou z ceny předražených cihel.

Foto: Josef Koukal, Právo

Stříbrná cihlička, kterou dostali vybraní strážníci.

Článek

Slitky o váze necelých 201 gramů nakupovala podle informací Práva za zhruba 13 000 korun, tedy za cenu, která převyšuje hodnotu půlkilových slitků běžně dostupných na trhu. Originální vzorek pamětní cihly nechalo Právo odhadnout u tří na sobě nezávislých certifikovaných obchodníků s drahými kovy, kteří za něj nabídli výkupní cenu od 3000 do 3200 korun.

„Oni (obdarovaní strážníci) to (13 tisíc) našli na výplatní pásce. Mají ale dost strach o tom mluvit,“ řekl Právu odborář Richard Krbek, který zastupuje část městských strážníků.

Čtyřicítka městských policistů, kteří u sboru pracují celých dvacet let, dostala cihličky na slavnostním večeru koncem loňského roku. Na výplatní pásce pak údajně našli zmíněnou částku uvedenou jako příjem z funkčního požitku a jako takový jim byl také zdaněn zhruba dvěma tisíci korunami. Aby na úhradu daně měli, dostali podle Krbka zároveň mimořádné odměny, z nichž jim vedení daň odečetlo.

„Nepeněžité dary se daní v případě, že jejich hodnota přesáhne částku dvou tisíc korun. Při ceně jedné cihličky 15 tisíc korun včetně DPH bylo každému zaměstnanci přičteno korun k hrubému příjmu a zdaněno,“ potvrdila Právu mluvčí městské policie Jana Přikrylová.

Podle jejích slov nakoupila městská policie doposud 41 stříbrných cihliček za 512,5 tisíce korun bez započtení daně z přidané hodnoty od pražské firmy Creative Services, s.r.o. „Jedna cihlička je jako rezerva uložena v personálním oddělení,“ podotkla Přikrylová.

Nákup nelze svádět na Kotrouše

Podle Krbka je nákup drahých kovů dalším střípkem do mozaiky podezřelých obchodů pražské městské policie, jak byly nastaveny za bývalého ředitele Vladimíra Kotrouše. Ten si od poloviny března odpykává 5,5letý trest za braní úplatků v pankrácké věznici.

Foto: Josef Koukal, Právo

Stříbrná cihlička, kterou dostali vybraní strážníci

„V tomto případě ale není možné svalovat vinu na předchozí vedení. Když se nakupovaly tyto odlitky, za městskou policii už jednal jako pověřený šéf tehdejší náměstek Ludvík Klema,“ uvedl Krbek.

Mělo být vypsáno výběrové řízení

Právě Klema je také podepsán pod zrušením tendru na dodavatele stříbrných slitků z loňského září. Veřejnou zakázku malého rozsahu na dodávku dárkových cihliček pro potřeby městské policie na léta 2012 až 2016 zrušil coby osoba pověřená Radou hlavního města Prahy 5. září 2012.

Pokud nákup cihel po 13 tisících korunách odpovídal jen počtu 40 obdarovaných strážníků z konce minulého roku, představoval by objem zakázky víc než půl miliónu korun.

„Určitě mělo být vypsáno výběrové řízení. Je to jen další obejití zákona. Titíž lidé, kteří tam seděli za Kotrouše, dál pokračují ve stejné praxi,“ konstatoval odborář Krbek s tím, že jménem své organizace bude žádat od nového ředitele městské policie vysvětlení.

„Veřejná zakázka na dodávky dárkových cihliček pro potřeby městské policie byla zrušena z toho důvodu, že na základě výzvy k podání nabídek nebyla městské policii doručena žádná nabídka,“ vysvětlila problém Přikrylová.

O tom, zda budou nákupy dárkových cihliček pokračovat, dosud nebylo podle ní rozhodnuto.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám