Hlavní obsah

Přežil 23 ran nožem, teď ho soudí za výhrůžky smrtí policistce

Právo, Patrik Biskup
Tachov

Loni v říjnu přežil Petr Hvižď vražedný útok své exmanželky, která mu zasadila třiadvacet bodných ran nožem a dostala za to sedm let vězení. Nyní stanul devětatřicetiletý muž z Přimdy na Tachovsku před soudem sám.

Foto: Patrik Biskup , Právo

Petr Hvižď přichází do soudní síně.

Článek

Obžaloba ho viní, že vyhrožoval smrtí policistce Miloslavě Němečkové a psychologovi Ivanu Boříkovi, kteří se na vyšetřování případu jeho bývalé ženy podíleli. Za nebezpečné vyhrožování mu hrozí až tři roky za mřížemi.

„Pokud se kapitánka Němečková bude chovat jako kráva a svině, tak nemám problém jí ublížit, a když to bude třeba, tak i nechat zabít,“ napsal podle žalobkyně Heleny Pilařové v SMS zprávě, kterou pod svým jménem odeslal na služební mobil policie.

Pokud zjistím, že jste to dělal pro peníze, zabiju vás a nikdo na mě nepřijde. Na svou čest slibuji, že zabiju i tu zku…ou kapitánku Němečkovou.
Petr Hvižď v SMS zprávě

Následně pak ze svého počítače poslal několik výhrůžných e-mailů psychologu Boříkovi.

„Pokud zjistím, že jste to dělal pro peníze, zabiju vás a nikdo na mě nepřijde. Na svou čest slibuji, že zabiju i tu zku…ou kapitánku Němečkovou. Jste můj nepřítel, život kapitánky Němečkové je ve vašich rukou. Já přece nebudu moct za to, že se zabije v autě nebo když bude přecházet ulici,“ citovala dále žalobkyně z výhrůžné korespondence.

Omluvil se hned v soudní síni

Hvižď se oběma poškozeným omluvil z očí do očí v jednací síni. „Byla to největší blbost, co jsem v životě udělal. Psal jsem to, když jsem měl upito. Ani mě nenapadlo, že bych ty výhrůžky realizoval,“ kál se a směrem k policistce ještě dodal: „Sluší vám to, máte nový účes. Byl by to přece hřích ublížit takové hezké ženské.“

Naštvaný byl na ni proto, že mu prý neumožnila, aby mohl odvolat svoji výpověď proti exmanželce. Výhrůžkami ji prý chtěl vyprovokovat k tomu, aby ho předvolala k novému výslechu. Psychologovi pak měl údajně za zlé, že ho označil za osobu s poruchou osobnosti.

Policistka Němečková uvedla, že po obdržení výhrůžné esemesky měla sice nepříjemný pocit, ale necítila se ještě tak ohrožena, aby to musela nějak řešit. „O život jsem se začala bát, až když jsem se dozvěděla o těch e-mailech, které poslal psychologovi. Společně jsme se domluvili, že podáme trestní oznámení,“ prohlásila.

Také Bořík byl reakcí Hviždě překvapen. „Ještě než jsem na něho vypracoval znalecký posudek, poslal mi několik e-mailových zpráv, kde mi dával najevo sympatie. Další zprávy už pak byly reakcí na to, co jsem o něm napsal v závěru posudku. Vyhrožoval mi smrtí stejně jako policistce. V této pozici jsem byl poprvé v životě,“ řekl.

Hviždě následně zadržela zásahová jednotka a skončil ve vazbě z obavy, že by na svobodě mohl ve výhrůžkách pokračovat.

Psychiatrička: Má sklon k agresivitě

Podle psychiatričky Hany Mikulášové má Hvižď sklon k agresivitě, kterou u něho nastartují emočně vypjaté situace. „Agresivita se ještě stupňuje v kombinaci s požitím alkoholu,“ prohlásila s tím, že jeho stav vyžaduje odbornou kontrolu a sledování.

Na otázku soudkyně, zda by byl schopen výhrůžky uskutečnit, znalkyně konstatovala: „Těmto osobám by mohl ublížit jen v případě, kdyby je v tu chvíli měl po ruce.“

Soudkyně si vyžádala doplnění psychiatrického posudku, jednání odročila na neurčito.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám