Hlavní obsah

Majitel bývalé Poldovky amnestii nepřijme, kvůli 1,4 miliardy se bude dál soudit

Právo, Jiří Novotný

Mezi soudními případy, které mají být po prezidentské amnestii definitivně zastaveny, je i kauza majitele bývalé kladenské Poldovky a firmy Bohemia Art Vladimíra Stehlíka. Přestože se táhne už sedmnáct let, Stehlík amnestii vehementně odmítá.

Foto: Archiv Právo

Vladimír Stehlík

Článek

„Před třemi lety mi bylo soudní řízení ze zdravotních důvodů přerušeno. Trpěl jsem těžkým povazebním syndromem a cirhózou jater, která mi fungovala na dvacet procent. Teď jsem se ale už dal jakž takž dohromady. Když mi tedy přijde od soudu vyrozumění, že se náš případ vzhledem k amnestii zastavuje, odmítnu to,“ řekl Právu sedmdesátiletý Stehlík.

Jak dále prohlásil, amnestie není nic jiného než snaha zamést takové kauzy pod koberec. „Trvám na tom, abych byl předvolán k soudu, kde předložím doklady, že šlo o vykonstruovanou záležitost a řízenou likvidaci kladenských hutí. Ze mne, mého syna Marka i někdejšího ekonomického ředitele Poldi Ocel Luboše Pejpy si vyrobili bílé koně, obětní beránky,“ tvrdí Stehlík.

Pokud Vladimír Stehlík amnestii skutečně odmítne, kauza bude muset pokračovat. Vězení by mu ovšem už nehrozilo. Soud by v tom případě pouze vyslovil verdikt vinen či nevinen. Stehlík však popírá, že by takto kalkuloval.

„Prostě to nemůžu vzdát. Kdybych amnestii přijal, neměl bych už žádnou možnost domoci se náhrady škody. A když bude potřeba, poženu to až do Štrasburku,“ zdůraznil.

Žádá 1,4 miliardy

V roce 2011 podal Stehlík trestní oznámení na 22 osob, které měly mít co do činění s likvidací Poldovky, a domáhá se odškodnění 1,4 miliardy korun. Z této sumy slibuje dát 400 miliónů na odstupné pro 7000 bývalých zaměstnanců Poldovky a 60 miliónů pro zaměstnance Bohemia Art.

„Chci si také koupit zpět bývalý dům a ojeté auto. Mám teď důchod 11 000 korun a devět tisíc z toho platím nájem. Podporuje mne manželka, u níž bydlím v garsonce. Vzdát se nemohu, udělal bych ze sebe blbce. Vždyť jsem poldovákům přísahal, že se o ně postarám,“ uvedl Stehlík.

První obvinění v kauze obou Stehlíků a Pejpy padlo v roce 1996. Podle žaloby se měli obohacovat na úkor Poldovky, zneužívat informace v obchodním styku a porušovat povinnosti při správě cizího majetku. O 14 let později bylo řízení zastaveno, Nejvyšší soud ale vyhověl dovolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana a rozhodl, že případ musí pokračovat. Loni Pejpa zemřel a Vladimír Stehlík má řízení přerušeno, takže k soudu chodí už jen jeho syn Marko.

Jak potvrdila mluvčí středočeského krajského soudu Zuzana Steinerová, kauza bývalých kladenských hutí bude po amnestii zřejmě opravdu zastavena. „Soud o tom však nebude rozhodovat v nejbližších dnech nebo týdnech, protože spis je u soudních znalců a bude si ho muset vyžádat,“ sdělila Steinerová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám