Hlavní obsah

Policie vsadila do cely advokáta kvůli miliónovému podvodu

Právo, Patrik Biskup

Kolem případu Jiřího Hladíka z Nýrska, který je od června ve vyšetřovací vazbě kvůli podezření z miliónového podvodu a přípravy vraždy, začíná být rušno. Sotva utichl rozruch po listopadovém obvinění dvou kriminalistů, kteří měli Hladíka při převozu k výslechu vydírat, skončil ve středu v policejní cele plzeňský advokát Petr Čechura.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle informací Práva měl Hladíkovi pomoci získat peníze, které mu nepatřily.

„Mohu potvrdit, že v této věci došlo ve středu k rozšíření trestního stíhání na další osobu pro podvod ve formě spolupachatelství,“ uvedl na dotaz Právu státní zástupce Martin Rykl, který dozoruje vyšetřování.

Celý případ se točí kolem dopravní nehody před pěti lety. Tehdy na Klatovsku havaroval opilý řidič Pavel Urban a jeho spolujezdec David Přerost karambol odnesl vážným zraněním. Za zdravotní újmu mu pojišťovna začala postupně vyplácet odškodnění.

Začátkem letošního roku se Hladík Přerostovi nabídl, že sežene advokáta, který zařídí, aby pojišťovna vyplatila odškodnění jednorázově.

Podezřelé transakce

Koncem dubna přišla z pojišťovny do advokátní úschovny částka více než 4,5 miliónu korun, kterou právník Čechura poslal na číslo účtu, které mu poskytl Hladík.

Ten si pak podle vyšetřovatelů údajně najal vraha, aby Přerosta sprovodil ze světa. Muž, který měl vraždu provést, to oznámil policii a ta Hladíka zatkla.

Když reportér Práva po obvinění Hladíka oslovil Čechuru, proč milióny od pojišťovny neposlal rovnou Přerostovi, řekl, že vypracoval smlouvu o výplatě peněz, kterou předal Hladíkovi, aby ji nechal Přerostovi podepsat a doplnil ji o číslo jeho účtu. Hladík mu pak dohodu vrátil, ale místo Přerostova účtu tam měl vyplnit číslo svého konta.

Právo ale později zjistilo, že Hladík tam napsal číslo účtu na společnost Askalona, kde Čechura s Hladíkem společně figurují ve statutárních orgánech. Na to Čechura později reagoval tak, že Askalona měla dva bankovní účty. „Já měl přehled pouze o jednom kontu, ty peníze šly na to druhé, které spravoval Hladík,“ vysvětloval Čechura.

A policie je přesvědčena, že se Hladík s Čechurou domluvili. „Já jsem si z té částky strhl pouze provizi za právní úkony vůči pojišťovně. Tím to pro mě haslo a víc jsem se o tu věc nezajímal,“ prohlásil tehdy Čechura.

Peníze z účtu Askalony k Přerostovi nedorazily. Hladík je vybral a není jasné, kde skončily. A právě to měl být důvod, proč na Hladíka „nastoupili“ dva krajští kriminalisté, kteří ho po zatčení eskortovali z Klatov do Plzně.

Jsou trestně stíháni za to, že během cesty údajně zajeli do lesa, Hladíka vytáhli s tím, že když jim neřekne, kde jsou peníze, může si rovnou vykopat hrob. Hrozit mu přitom měli i zbraní, kterou mu prý přiložili k zátylku. Když zastrašování nepomohlo, tak prý Hladíka fyzicky napadli. Kvůli tomu byl spis předán vyšetřovatelům do Karlovarského kraje.

Obvinění Čechury překvapilo Hladíkova obhájce Roberta Kašeho. „Přišlo to v době, kdy už je dokazování ve věci mého klienta téměř skončené. Čechura figuroval v případu dosud jako svědek, který zpochybnil výpověď muže, jenž tvrdí, že si ho chtěl pan Hladík najmout na vraždu. Nyní je ale v pozici obviněného, čímž je jako svědek znevěrohodněn,“ řekl Kaše s tím, že postup policejního orgánu mu přijde jako účelový.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám