Hlavní obsah

Policisté se snažili z podezřelého vymlátit, kde má ulité milióny

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Dva plzeňští kriminalisté na vlastní kůži zažívají, jaké je to na druhé straně barikády. Pro Luďka Šilhánka a Vladimíra Kroce z krajské mordparty je od pondělka domovem policejní cela. Se souhlasem státního zástupce je zadrželi detektivové z Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Podle informací Práva se snažili z podezřelého vymlátit, kde má ulité milióny, které mu nepatřily. Hrozili mu i zastřelením.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Jiřího Hladíka v létě poslal soud do vazby za přípravu vraždy, tentokrát je v roli poškozeného

Článek

Kroc byl zatčen ráno na pracovišti před zraky svých kolegů. „Přijel na jízdním kole a hned u brány se na něho vrhli zakuklenci. Srazili ho k zemi a nasadili pouta,“ popsal Právu zákrok jeden ze svědků, který jej sledoval z okna policejní budovy.

Pro Šilhánka, který si před časem podal žádost do civilu, si inspektoři přijeli domů.

„Vedeme trestní řízení pro zločin vydírání a přečin zneužití pravomoci úřední osoby. V rámci tohoto řízení došlo k zadržení dvou policistů,“ potvrdil Právu Václav Průcha z Krajského státního zastupitelství v Plzni. V případě uznání viny jim hrozí až osm let vězení.

Právu se podařilo zjistit, že obvinění souvisí s případem nájemné vraždy, na jehož objasnění se oba kriminalisté podíleli. Ti se za hranici zákona dostali, když se podezřelého snažili násilím přimět, aby jim prozradil, kde schoval peníze, kvůli kterým chtěl nechat zabít jejich pravého majitele.

Recidivista šel na policii

Podezřelým je Jiří Hladík, který od června sedí ve vazbě za údajné plánování vraždy Davida Přerosta (29) z Klatov, jemuž pomohl získat od pojišťovny 4,5 miliónu jako odškodné za zdravotní následky po dopravní nehodě. Peníze si ale nechal a na likvidaci Přerosta si měl najmout recidivistu Martina Lazara. Ten roli zabijáka odmítl a oznámil vše policii.

Hladíka následně zatkla zásahová jednotka v Klatovech, do Plzně k výslechu ho pak převáželi Šilhánek s Krocem. A právě během cesty na něj měli oba policisté nastoupit. Údajně zajeli do lesa, Hladíka vytáhli s tím, že když jim neřekne, kde jsou peníze, může si rovnou vykopat hrob. Hrozit mu přitom měli i zbraní, kterou mu prý přiložili k zátylku. Když zastrašování nepomohlo, tak prý Hladíka fyzicky napadli.

Zatím ale není jasné, jestli chtěli obvinění policisté peníze pro sebe, anebo je zajistit pro potřeby trestního řízení. To je stále předmětem šetření. Zacházet do detailů případů nechtěl ani Hladíkův advokát Robert Kaše. „Podával jsem v této věci vysvětlení a s ohledem na probíhající vyšetřování se k tomu nemohu vyjadřovat,“ vysvětlil Kaše.

Reklama

Výběr článků

Načítám