Hlavní obsah

Dva obvinění z Klausovy ochranky už do akce nepůjdou

Praha

Náměstek šéfa policie Tomáš Kužel přesunul dva obviněné policisty z ochranky prezidenta Václava Klause na jinou práci. Po dobu trestního řízení ale oba v útvaru zůstanou. Policisté z ochranné služby čelí obvinění v souvislosti s napadením Klause v Chrastavě na Liberecku.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Plastová pistole, z níž muž vystřelil.

Článek

"Po prostudování spisového materiálu z Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), kde bylo sděleno obvinění za porušení povinnosti při strážní službě dvěma policistům z útvaru pro ochranu prezidenta republiky, jsem se rozhodl do ukončení trestního řízení nezařazovat oba do výkonu služby přímé ochrany prezidenta. Nebudu stavět oba policisty mimo službu, jelikož kvalifikace trestného činu je v oblasti nedbalostního zavinění," uvedl náměstek policie Tomáš Kužel.

Stíhání dvojice mužů z prezidentské ochranky zahájil ve středu liberecký státní zástupce kvůli podezření z porušení povinnosti strážní služby. Policisté údajně chybovali při napadení prezidenta v Chrastavě 28. září, kdy na něj vystřelil při otevírání nového mostu šestadvacetiletý muž z bezprostřední blízkosti z airsoftové pistole. Prý chtěl svým činem upozornit na to, že politici nenaslouchají lidem. Policie ho později obvinila z výtržnictví.

Muž střílel na prezidenta Klause z plastové pistoleVideo: Prima FTV

Vyšetřování postupu ochranky převzala GIBS. Šéf útvaru ochrany prezidenta Jiří Sklenka krátce po incidentu odstoupil, jeho nástupcem se stal Petr Dongres. Případem se zabývala také Kuželova pracovní skupina, která ochrance vytkla zejména to, že ihned nezajistila útočníka.

Vydala zároveň doporučení, aby se při ostrých bezpečnostních situacích změnila taktika, aby ochranka do výcviku zařadila modelové situace, při nichž hrozí napadení hlídaného člověka, a aby byly pokyny při přípravě na bezpečnostní opatření konkrétnější. Kužel také dostal za úkol zpracovat koncepci ochranných služeb u policie.

Reklama

Výběr článků

Načítám