Hlavní obsah

Soudce z lidu připravil stařenku o milión a čelí 14 exekucím, přesto dál soudí

Právo, Patrik Biskup

Obžalovaní, kteří sedí u tachovského soudu, možná ani netuší, že o jejich vině rozhoduje člověk, jenž má sám máslo na hlavě. Dvaašedesátiletý Milan Brabec, který je přísedícím soudcem v trestním senátu nepřetržitě od roku 1986, čelí podle zjištění Práva čtrnácti exekucím a na krku má miliónové dluhy. Některé věřitele připravil o peníze způsobem hraničícím s podvodem, také ho proto vyšetřovala policie.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Dokonce se svojí funkcí přísedícího soudce z lidu oháněl, aby tím získal na větší důvěryhodnosti.

„Jistěže jsem neměla sebemenší podezření, přece tito lidé, kteří reprezentují justici, musejí mít dobrou morálku a být čistí. Teď už vím, že jsem se spletla,“ říká dvaaosmdesátiletá Jiřina Šťastná ze Stříbra. Tu Brabec připravil o téměř milión korun.

Její příběh začal před několika lety, kdy dostala v restituci zpátky pole na okraji města.

„Pan Brabec se mi nabídl, že ode mne pozemek koupí a pak rozprodá na jednotlivé stavební parcely. Domluvili jsme se na částce 1,8 miliónu korun s tím, že mi to bude postupně splácet tak, jak utrží peníze za další prodej zájemců o výstavbu rodinných domků. Ještě, než mi vůbec něco zaplatil, tak jsem na něho pole převedla v katastru nemovitostí, protože tvrdil, že jinak nemůže dál pozemky prodávat,“ líčila seniorka Právu první kontakt s Brabcem. Ten jí splatil polovinu částky a pak, jako když utne.

Seznam věřitelů je pěkně dlouhý

„Vymlouval se na to, že se stal obětí podvodu, že prodal nějaký dům a že za něj nedostal peníze.  Pořád si něco vymýšlel a vykrucoval se. Později jsem zjistila, že mě vodil za nos.  Celé to moje pole totiž prodal bývalému starostovi. Dnes tam stojí sluneční elektrárna, kterou vlastní německý podnikatel,“ pokračovala Šťastná.

Na Brabce proto podala trestní oznámení. „Policisté mi napsali, že v tom nic nezákonného nespatřují. Tak jsem si vzala advokáta a podala civilní žalobu, abych se domohla svých peněz,“ prohlásila důchodkyně. Její nárok soud uznal jako oprávněný a zařadil ji mezi seznam věřitelů, kteří mají být uspokojeni výnosem z dražby Brabcova majetku.

A ten je dlouhý. Exekutoři Brabcovi rozprodali prakticky všechny jeho nemovité a movité věci. „Mám sice od něj podepsaný dlužní úpis, ale je to, jako kdybych mu to odpustil. Na něm už si nikdo nic nevezme,“ povzdechl si Alexej Kováčik, který Brabcovi v dobré víře půjčil téměř dvě stě tisíc korun a teď se cítí být podvedený.  A podobně hovoří další poškození, kteří podle svých slov doplatili na to, že věřili v Brabcovu serióznost.

To, že Brabec zůstává dál ve funkci přísedícího soudce, který má stejný rozhodovací hlas jako profesionální soudce a stát ho za to platí, je zarážející i z pohledu zákona o soudech a soudcích. „Ten říká, že soudce a přísedící je povinen se v občanském životě zdržet všeho, co by mohlo narušit důstojnost soudcovské funkce nebo ohrozit důvěru v nezávislé, nestranné a spravedlivé rozhodování soudů,“ uvedla mluvčí Krajského soudu v Plzni Alexandra Vaňková.

Předsedkyně soudu o všech exekucích neví

Pro předsedkyni tachovského okresního soudu Ilonu Kratochvílovou je rozsah Brabcových exekucí novinkou.

„Dosud jsem věděla o jedné či dvou. Pravda je, že jsem pozadí jeho dluhů nikdy nezkoumala. Teď už to ale dostalo jiný rozměr a já se tím budu vážně zabývat,“ prohlásila Kratochvílová.

Brabce si už proto také pozvala na kobereček. „Řekla jsem mu, že má týden čas na rozmyšlenou, aby sám za této situace zvážil rezignaci. V opačném případě bych mohla dojít k závěru, že podám návrh na jeho odvolání,“ pokračovala Kratochvílová.

Brabec zvažuje odchod

Sám Brabec na dotaz Práva uznal, že v jeho současné situaci by pokračování ve funkci přísedícího soudce bylo neúnosné.

„Zvažuji, že napíšu soudu dopis, ve kterém oznámím, že jako přísedící končím. Už jsem to chtěl udělat před dvěma lety, ale na soudu mě tehdy přesvědčili, abych dál pokračoval, že jsem nic špatného neudělal,“ prohlásil Brabec.

Druhým dechem ale dodal, že se necítí být podvodníkem, ale naopak sám se cítí být podveden. „Při prodeji nemovitosti rodina přišla o 3,5 miliónu korun a do toho mi zkrachovala firma,“ hájil se Brabec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám