Hlavní obsah

V Praze se objevil další případ otravy metanolem

Praha
Aktualizováno

V neděli kolem poledne skončil ve Všeobecné fakultní nemocnici (VFN) osmapadesátiletý muž, u něhož lékaři prokázali otravu metylalkoholem. Jedná se o kamaráda třicetiletého muže, který je ve stejném nemocničním zařízení hospitalizován od pátku a nachází se v umělém spánku. Uvedla to pražská policejní mluvčí Jana Rösslerová.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Kriminalistům se podařilo s tímto mužem hovořit, a zjistit tak nové informace k případu a zejména k místům, kde muži společně popíjeli,“ sdělila Rösslerová. Podle ní v sobotu další z kamarádů odmítl i přes veškerá upozornění lékařů odběr krve, a kriminalisté se tak domnívají, že i tento muž by mohl být ohrožený na životě, pokud nevyhledá lékařskou pomoc.

„Třicetiletý muž v současné chvíli nejeví příznaky otravy metylalkoholem, lékařské vyšetření však odmítá,“ doplnila Rösslerová. Podle ní se kriminalisté soustřeďují v souvislosti s nebezpečným metylalkoholem na oblast Prahy 5. Pokud jde o deset lahví, které policisté v minulých dnech zajistili, tak podle výsledků žádná z nich metylalkohol neobsahovala.

Podle ředitelky VFN Dany Juráskové je pacient při vědomí, komunikuje ale jen velmi obtížně. Údajně pil whisky. Lékaři okamžitě zahájili léčbu a zvažují podání norského léku fomepizol. [celá zpráva]

VFN kvůli otravě metanolem přijala už celkem tři pacienty. V minulých dnech ošetřovala také osmatřicetiletého muže z Příbramska. Na otravu metylalkoholem zemřel.

Metanol má v Česku už 20 obětí. [celá zpráva]

V nemocnicích je několik desítek otrávených. Kvůli metanolu platí po celém Česku zákaz prodeje, podávání a nabízení lihovin s obsahem alkoholu 20 a více procent. Tvrdý alkohol tak musel zmizet z pultů, regálů i výloh v obchodech a stáncích. Nesmí být ani v nápojových či jídelních lístcích v restauracích a barech. Nabízet se nesmí pak ani na internetu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám