Hlavní obsah

Policie je na stopě smrtícím barelům v obchodech, v Ostravě další otrávení metanolem

Příbram
Aktualizováno

Další případ otravy metylalkoholem se objevil na Příbramsku. V neděli večer tamní nemocnice přijala 65letého muže, který nejdříve viděl černobíle, následně úplně oslepl. V jednom z místních kamenných obchodů se napil vodky podávané z plastového barelu. Policie našla v příbramských provozovnách další takové barely. Mezitím byly další čtyři případy otravy metylalkoholem nahlášeny z Ostravy a Přerova.

Uzavřený obchod v PříbramiVideo: Jiří Forman, Novinky

 
Článek

Muž z Příbrami podle svých slov popíjel vodku v jedné z místních kamenných provozoven, kde byla stáčena do panáků přímo z plastového barelu. "Vypil asi sedm panáků," uvedla příbramská policejní mluvčí Monika Schindlová.

Mluvčí nemocnice Příbram Monika BouškováVideo: Jiří Forman, Novinky

"Policie zahájila kontrolu v příbramských provozovnách a v některých z nich objevila stejné šestilitrové barely. Jsou vyrobeny z čistého plastu a nesou etikety Original jemná vodka nebo Tuzemák. Jako výrobce je uvedena Likérka Drak," řekla Novinkám Schindlová. Podle ní nyní policisté pátrají po zdroji těchto barelů.

Likérka Drak v pondělí večer uvedla, že lihoviny s metylalkoholem nepochází od ní. Podle Sdružení výrobců lihovin při otravách závadným alkoholem nešlo o oficiální výrobky kteréhokoliv z jeho členů, Likérku Drak nevyjímaje.  [celá zpráva]

Foto: Policie ČR

Policie upozorňuje občany, aby v žádném případě nekupovali nekolkovaný nebo rozlévaný alkohol z neznámých zdrojů, ale vždy jen s kontrolními páskami přes uzávěr a nejlépe v prověřených obchodech.

Metylalkohol (metanol) se používá především jako rozpouštědlo nebo palivo. Chuťově není rozpoznatelný od etylalkoholu (etanolu), tedy čistého lihu. Po požití metabolizuje na formaldehyd a kyselinu mravenčí, které způsobují v organismu závažné škody, zejména hrozí oslepnutí.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Muž leží v nemocnici v Příbrami.

Další dva případy v Ostravě

Dva nové případy otravou metylalkoholem se objevily v ostravské městské nemocnici. Nemocnice přijala dva muže, z toho jeden je ve velmi vážném stavu v bezvědomí.

"Prvního pacienta jsme přijali již v neděli, ten na tom není tak špatně. Druhý muž je hospitalizován od dnešního dne a je umístěn na dialýze,“ řekl Právu mluvčí nemocnice v Ostravě Jiří Maleř.

Další dva pacienti leží v přerovské nemocnici, také u nich mají lékaři vážné podezření na otravu metanolem. Oba jsou v kritickém stavu, informovala v pondělí večer Radka Baková z tiskového oddělení holdingu Agel, kam nemocnice spadá. Kdy byli pacienti hospitalizováni, neuvedla.

V Moravskoslezském kraji se objevily první případy. V uplynulých dnech na otravu metylalkoholem zemřeli tři lidé na severní Moravě, další jsou v nemocnici. Dva případy otravy už zaznamenali i na jihu Moravy. [celá zpráva]

Hygienici začnou v souvislosti s otravami kontrolovat některé restaurace a jídelny po celé zemi.

Foto: David Ryneš, Novinky

Místa otravy metylalkoholem

V souvislosti s otravou několika lidí metylalkoholem v Moravskoslezském kraji policie obvinila 36letého muže z Havířova na Karvinsku. Muže policie viní z trestného činu proti životu a zdraví, přesnou právní kvalifikaci však teď nechce upřesnit. Obviněný už je ve vazbě. [celá zpráva]

Metylalkohol se podle chuti nepozná, jako protijed se dává alkohol
Otrava metylalkoholem je v ČR velmi řídká, podle dostupných informací výjimečná. Pokud ale člověk "špatný" alkohol vypije, nemá šanci poznat to podle chuti.
Jako první pomoc se při otravě metylalkoholem podává čistý alkohol, který působí jako protijed. Obsadí totiž vazebná místa v játrech, takže se tam už nemůže odbourávat metanol a tvořit zplodiny, které tělu škodí.
Metylalkohol se po požití přeměňuje v játrech na formaldehyd, kyselinu mravenčí a další metabolity působením enzymu zvaného alkoholhydrogenáza. Enzym působí biotransformaci i u alkoholu, ze kterého ale nevznikají nebezpečné "kyselé" metabolity.
Když zplodiny vzniknou, nastane rozvrat vnitřního prostředí těla, acidóza, poškodí se zrakový nerv a tkáně v těle dostávají málo kyslíku.
Počáteční příznaky otravy metylalkoholem jsou podobné běžné opilosti. Vážné obtíže, tedy příznaky acidózy, se objeví až za více hodin, většinou za 18 až 24 hodin, interval je delší, když člověk pil i normální alkohol.
Postižený má bolesti hlavy, zvrací, vidí rozmazaně, má rozšířené zornice, zrychleně dýchá, je utlumen, může upadnout do bezvědomí či kómatu. Má křeče, klesne mu tlak, srdce bije zrychleně nebo naopak zpomaleně. Smrt nastává zástavou dýchání, tedy obrnou dýchacího traktu.
Vyhlídky pacienta závisejí podle odborníků na tom, jak těžká je acidóza, jak dlouhý byl interval od požití do zahájení léčby a na koncentraci metanolu v krvi. Pokud pacient přežije, může oslepnout, mívá různé nervové projevy, třeba poruchy chůze a výpadky paměti, může ho postihnout parkinsonský třes a ztuhlost. Následky mohou být trvalé.
Při léčbě se podává alkohol jako protijed. Je-li pacient při vědomí, dostane jako první pomoc panáka. Pak už se dávky přesně propočítávají, aby se udržela hladina alkoholu v krvi jedno až 1,5 promile. Metylalkohol se při této hladině nemůže navázat a tvořit škodlivé metabolity. Odejde z těla močí.
Alkohol se podává většinou sondou do žaludku, v některých případech rovnou do žíly. Délka podávání je různá - záleží na hladině metanolu, stavu pacienta a laboratorních výsledcích. U těžkých otrav se dává také hemodialýza, umělá ledvina urychlí očistu krve od metanolu.
Zdroj: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám