Hlavní obsah

Podezření na trestnou činnost na internetu je možné hlásit přímo na webu

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká policie ve středu zprovoznila zjednodušený systém pro oznamování trestné činnosti páchané prostřednictvím internetu. Informoval o tom náměstek policejního prezidenta Martin Červíček a šéf odboru informační kriminality Karel Kuchařík.

Foto: Novinky

Na nové stránce bude možné podat trestní oznámení anonymně.

Článek

Přímo na oficiálním portálu policie je nově umístěn banner, po jehož rozkliknutí může kdokoliv vyplnit formulář o podání poznatku s podezřením na trestný čin. Nejčastěji jde o šíření dětské pornografie, extrémismus, různé podvody a porušování autorských práv.

Policie už dnes podle Kuchaříka dostává ročně kolem tisícovky oznámení od občanů elektronicky. Nový systém má být především uživatelsky pohodlnější. „Jde v podstatě o zkušenost ze zahraničí, ne úplnou novinku. Spíš doháníme standard, který je jinde běžný,“ uvedl Kuchařík.

Ubezpečil také, že případní oznamovatelé se nemusí bát procedur běžných při oznámení poznatku například na linku 158. Policie je nebude zvát k podání vysvětlení, sepsání protokolu a zjišťovat jejich osobní údaje. Oznámení lze učinit zcela anonymně, pokud však oznamovatel uvede zpětný kontakt, dostane odpověď, jak s jeho podnětem bylo naloženo.

Policie je připravena i na přetížení systému

Podle náměstka Červíčka si je policie vědoma, že lidé mohou systém zneužívat a z kvanta oznámení bude pro účely trestního řízení využitelný jen zlomek informací. Připravena je i prý na případné přetížení systému. Ten budou obsluhovat zatím tři lidé, dva musela policie pro účely jeho obsluhy přibrat.

„Ve Francii mají zkušenost, že relevantních je asi 20 procent informací. Ani to však neznamená, že by všechny vedly k odhalení nějakého pachatele, jsou to podněty, s nimiž policie dále pracuje,“ popsal praxi ze zahraničí Kuchařík. Podle něj policie nabízí veřejnosti uši, očima jsou sami občané.

Oznámení mohou lidé podat anonymně

I když oznámení budou podávána anonymně, není podle Kuchaříka možné, aby policisté některá oznámení lidově řečeno stopili. Každý podnět bude mít své identifikační údaje a bude existovat evidence, jak s ním bylo naloženo.

Přestože systém má sloužit především pro zjednodušené oznamování případů kyberkriminality, policie bude řešit i všechna podání pro podezření na jakýkoli trestný čin. „První v pořadí budou řešena samozřejmě oznámení poukazující na násilnou trestnou činnost,“ prohlásil Červíček.

Náměstek policejního prezidenta dále uvedl, že podnětů ohledně kybernetické trestné činnosti stále přibývá a jen za prvních sedm měsíců letošního roku byla již tisícová hranice oznámených případů již překročena. „Očekáváme, že jich bude čím dál víc,“ dodal Červíček.

Aplikace pro hlášení podezřelého obsahu je k dispozici na stránkách policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám