Hlavní obsah

Soud rozhoduje, zda záchranka porušila právo rodičky, když odvezla dítě do nemocnice

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Je přednější právo matky zvolit si domácí porod, nebo zásah lékaře, který má obavy o zdravotní stav novorozence a nechá ho převézt do nemocnice? Nelehkou otázku musí rozřešit soudce brněnského Krajského soudu Michal Ryška. Již jednou rozhodl, že převoz čerstvě narozeného dítěte proti vůli matky byl zásahem do jejich práv.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Záchranné službě Jihomoravského kraje v té souvislosti nařídil zaplatit stotisícové odškodné. To vyvolalo bouři odporu zejména mezi lékaři. Vrchní soud v Olomouci pak verdikt zrušil a nařídil nové projednání. To začalo v pátek.

K domácímu porodu došlo před dvěma lety v únoru na Údolní ulici v Brně. Třicetiletá žena tam v noci sama porodila dítě, ale když ještě po hodině bylo dítě stále na pupeční šňůře, povolila svému partnerovi zavolat záchranku. Zasahující lékař pak přestřihl pupeční šňůru, dítě zkontroloval a rozhodl o jeho převozu do nemocnice. Proti tomu se ale razantně postavila jeho matka, takže nakonec převoz do nemocnice probíhal za asistence policie. Podle zprávy z nemocnice bylo novorozeně při příjmu podchlazené a následující tři dny strávilo v inkubátoru.

Matka rodila doma, ale k přestřihnutí pupeční šňůry potřebovala lékaře

„Porod trval asi 20 minut. Dítě jsem poté usušila, zabalila do ručníků, v bytě se samozřejmě topilo. Porodu byl přítomen i partner, asi po 45 minutách jsme zavolali záchranku, aby přestřihli pupeční šňůru a zkontrolovali stav dítěte,“ prohlásila u soudu devětadvacetiletá matka, která už předtím porodila dvě děti.

„Lékaři se nelíbilo, že jsme rodili doma, říkal, že jsme alternativní. Dítě ošetřil a chtěl odvézt do nemocnice, ale já mu říkala, že to tam máme pět minut a ráno tam dojdeme sami. Jenže lékař tvrdil, že tam mohou být skryté problémy. Z jeho chování byly patrné předsudky,“ dodala matka.

Zatímco při původním jednání se otec dítěte své partnerky zastával, pak otočil a dopisem se obrátil na záchranáře s tím, že udělali správně. „Partnerka byla po porodu jak vyšinutá, zarputilá, nemluvila, jen odsekávala. Doktor byl šokovaný z hygienických podmínek na místě. Byt byl ve strašném stavu, špína na zemi, pohozené zbytky jídel,“ prohlásil muž.

Zasahujícího lékaře, který již zemřel, ocenil prezident Klaus

Klíčové svědectví o tom, se se v noci dělo v bytě, kde ležela nahá rodička, ve vedlejší místnosti spala její tříletá dcera a pod stolem se krčili dva psi, by mohl podat sám lékař, který se obával skrytých vad a toho, že dítě bylo příliš dlouho po porodu spojené s placentou, a mohlo tak ztrácet krev. Jenže ten už před projednáváním případu zemřel ve věku pouhých 43 let a podle zástupce záchranky k tomu přispěl i stres ze žaloby.

Prezident Václav Klaus pak lékaře ocenil in memoriam Zlatým záchranářským křížem za záchranu života dítěte.

Dokazování v případu bude muset být doplněno o lékařský znalecký posudek, který by měl odpovědět na otázku, do jakých podmínek se dítě narodilo a proč se do nemocnice dostalo tak podchlazené.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám