Hlavní obsah

Populace je stále agresivnější, týraných dětí je od roku 2000 pětkrát více

Právo, Stáňa Seďová

Sexuálně zneužíváno a tělesně nebo psychicky týráno bylo loni 6642 dětí. To je o 5300 případů více než v roce 2000. Zároveň jde o dosud nejvyšší číslo české historie. Za uplynulých jedenáct let policisté řešili celkem 31 653 takových případů. Nadace Naše dítě (NNd) zveřejnila statistiky ministerstva práce a sociálních věcí. Podle nich jen během minulého roku přibylo téměř tisíc takovýchto případů.

Článek

„Populace je stále drsnější a agresivnější. K vysokým číslům ale přispívá jistě i fakt, že je u nás zákonem stanovena oznamovací povinnost, i to, že čím dál více našich spoluobčanů není lhostejných k utrpení dětí,“ komentovala počty případů Zuzana Baudyšová, ředitelka NNd.

Pro vodu musely děti na hřbitov

Lidé jsou skutečně všímavější, což dokládá i jeden z případů, kdy se na nadaci anonymně obrátil soused rodiny, u níž měl podezření na zanedbávání péče. „Děti ve věku dva a sedm let bydlely ve zříceném domku, neměly vodu, elektřinu ani teplo. Pro vodu je snad prý rodiče posílali s konvičkami k pumpě na hřbitov. Okamžitě jsme kontaktovali sociální pracovnici v místě a na základě podkladů jsme ji požádali, aby tyto podmínky prověřila. Oznámila nám, že o situaci ví, protože této rodině byly děti už jednou odebrány, ale že matka se snaží a ona přece nemůže dítě odebrat jen ze sociálních důvodů,“ uvedla Baudyšová s tím, že tento případ stále řeší.

Lidé se nejčastěji obracejí na policii nebo přímo na odbor sociální péče, ale mnohdy právě i na Nadaci Naše dítě, která pomáhá jak dětem v nesnázích, tak také handicapovaným nebo matkám samoživitelkám. Nad těmi, jimž pomohou, pak i nadále bdí.

„Mohu připomenout ubohého Dominika, jehož případ byl odhalen, až když byl na samé hranici života a smrti. Dnes je i se sestřičkou u milujících rodičů, vysokoškoláků, kteří mají hlavně i vysokou emoční inteligenci,“ dodala šéfka Nadace Naše dítě Baudyšová.

Modré kvítky

Už tento pátek se lidem též modrými kvítky pomněnek připomene Mezinárodní den pohřešovaných dětí, po kterých v loňském roce policie pátrala v 6550 případech. Týmy zkušených pátračů se mohou chlubit velmi vysokou úspěšností nalezení dětí, která se pohybuje okolo 98 procent. Jen během letošního roku už bylo vyhlášeno pátrání po 1976 dětech, z nichž se zatím nepodařilo najít 215.

Reklama

Výběr článků

Načítám