Hlavní obsah

Za vraždu čtyř dětí dostala jejich matka doživotí, před soudem se zhroutila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové
Aktualizováno

Královéhradecký krajský soud vynesl v pátek verdikt nad ženou, která loni na podzim v Širokém Dole na Svitavsku zavraždila své čtyři děti. Sedmatřicetiletou Romanu Z. poslali soudci na doživotí do vězení. Rozsudek není pravomocný, protože obžalovaná se po vynesení verdiktu zhroutila, a strany se tak nemohly vyjádřit k případnému odvolání.

Matka dětí se po verdiktu zhroutilaVideo: Novinky

 
Článek

Od roku 1990 je to v ČR třetí doživotní trest uložený ženě.

Soudce Miroslav Mjartan v odůvodnění rozsudku konstatoval, že tříčlenný senát neměl jinou volbu trestu. Uvedl, že obžalovaná se v tíživé životní situaci rozhodla spáchat takzvanou rozšířenou sebevraždu a své děti ve věku od dvou měsíců do osmi let velmi brutálním způsobem zavraždila. Dvě z nich musely před smrtí několik minut snášet bolest, jedna z dcer se útoku dokonce bránila.

"Museli jsme být velice ostražití. Soud však nakonec dospěl k tomu, že důkazy bylo prokázáno, že je pachatelkou. Navíc jsme museli přihlédnout k tomu, že útok byl zákeřný na vlastní děti, které měly k matce důvěru," řekl Mjartan.

Foto: René Chvalina, Právo

Matka čtyř zavražděných dětí se při vynesení rozsudku doživotního vězení u soudu zhroutila.

Romana Z. po vynesení rozsudku zůstala nehnutě sedět se svěšenou hlavou a vůbec nereagovala na několik výzev soudce, aby povstala. Na nohy jí pomohla justiční stráž, ale v tom okamžiku se odsouzená žena zhroutila k zemi. Romana Z. nereagovala na okolí, a proto přivolal předseda senátu Mjartan záchrannou službu, která ji převezla na urgentní příjem fakultní nemocnice. Jednání ve věci poté soudce ukončil.

"Soud nyní zváží, jak bude dál postupovat. Buď doručí písemný rozsudek stranám a pak následuje osmidenní lhůta k podání odvolání, případně znovu předvolá obžalovanou, státní zastupitelství a senát a udělí slovo k vyjádření se k opravným prostředkům," řekla novinářům státní zástupkyně Lenka Faltusová.

Soud vyhověl jejímu návrhu na zpřísnění právní kvalifikace ohledně úkladné vraždy i ohledně vraždy spáchané zvlášť surovým způsobem a mučivým útrapami.

Foto: René Chvalina, Právo

Dům kde došlo k nejtěžším vraždám v dějinách české kriminalistiky

Obhájce obžalované Bohumil Budínský řekl, že je to naprosto netypická a nečekaná situace. "Přiznám se, že já sám v této chvíli nevím, jak se bude dál postupovat. To je záležitost, která se právníkovi stává jednou za život," uvedl Budínský. Potvrdil také, že Romana Z. si byla vědoma, že jí hrozí ten nejvyšší trest.

Podle posudků ztrátu paměti hraje

Obžalovaná před soudem tvrdila, že si ze svého života vybavuje jen útržky vzpomínek, na děti ani na útok si údajně nevzpomíná.

Podle znalců žena chtěla kvůli problémům v osobním životě spáchat takzvanou rozšířenou sebevraždu, kdy kromě sebe chtěla zabít i své nejbližší. Obžalovaná však podle posudků netrpí duševní poruchou a ztrátu paměti předstírá.

Žena podle obžaloby 2. září 2011 napadla v rodinném domě postupně své čtyři děti. Tři z nich zabila nožem, čtvrté udusila. Následně se pokusila spáchat sebevraždu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám