Hlavní obsah

Pitrův obhájce je podezřelý z praní špinavých peněz

Právo, Patrik Biskup

Obhájce podnikatele Tomáše Pitra se dostal do pozice, kdy sám potřebuje advokáta. Právník Daniel Tetzeli je podezřelý, že pomáhal prát špinavé peníze podloudným obchodníkům s benzínem. Podle informací Práva už ho za to trestně stíhá protikorupční policie.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Obvinili jsme tři osoby za legalizaci výnosů z trestné činnosti, která souvisí s podvody při obchodování s pohonnými hmotami,“ uvedl mluvčí Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslav Ibehej.

Hrozí osm let vězení

Potvrdil, že mezi stíhanými jsou jednatelka soukromé firmy, její účetní a právník. Všem hrozí až osm let vězení. Podle Ibeheje se trojice obviněných snažila zastřít původ nelegálních zisků různými účetními machinacemi a nezákonnými právními kroky. „Zlegalizovali tím bezmála 24 miliónů korun, které si mezi sebou rozdělili,“ dodal Ibehej.

Jak Právo zjistilo, Tetzeliho obvinění souvisí s kauzou plzeňského obchodníka s pohonnými hmotami Martina Uhra (40) a jeho stejně staré společnice Pavlíny Nováčkové, kteří přes své firmy prodali v České republice statisíce litrů nezdaněného benzínu a stát připravili nejméně o 750 miliónů korun.

Podnikatelé dovezli z Německa a Rakouska několik set cisteren benzínu a palivo následně prodávali různým benzínovým stanicím po celém Česku a do prodejní ceny zahrnovali i spotřební daň a DPH. Státu však už daně neodvedli.

Policisté se jim dlouho nemohli dostat na kobylku, neboť podnikatelé daňová přiznání nefalšovali a oficiálně se k povinnosti platit dluhy hlásili. Argumentovali ale tím, že daně platit chtěli, ale jejich firmám se nedaří a nemají peníze.

K tomu, aby navodili dojem, že jejich firmy jsou na tom špatně a nemají na placení daní, vykazovali fiktivní finanční operace. Papírově to tak vypadalo, že obchodníci jsou na pokraji krachu, ale ve skutečnosti měli obrovské zisky.

Vyšetřovatelé je stíhají za podvod, spis je tak rozsáhlý, že ani po šesti letech není ukončen.

A právě Nováčkovou Tetzeli v trestním řízení zastupuje. „Postup policie vnímám jako účelovou snahu vyloučit mne z obhajoby, když od počátku poukazuji na mnohá pochybení policejního orgánu,“ reagoval na své obvinění advokát s tím, že si proti němu podal stížnost.

„Věcně se k záležitosti nemohu vyjádřit, protože jsem stále vázán povinností mlčenlivosti advokáta,“ dodal Tetzeli.

Advokát si chce stěžovat k ÚS

Potvrdil, že u něho v kanceláři detektivové provedli šťáru. „Bylo to ještě před zahájením trestního stíhání. Den před prohlídkou se policisté přišli podívat do mé kanceláře, že se jeden z mých klientů, o kterého se média čile zajímají, vrátil po letech strávených v zahraničí zpět do Česka,“ řekl Tetzeli.

Podle něj byl postup policie při prohlídce nezákonný a nerespektoval ani podmínky soudního nařízení. „Proto se obrátím se stížností na Ústavní soud,“ uzavřel Tetzeli.

Česká advokátní komora (ČAK) teď bude rozhodovat, zda Tetzelimu pozastaví advokátní praxi až do pravomocného rozhodnutí soudu.

„O svém stíhání nám řekl sám, což je jeho povinností. Oznámila nám to i policie. V nejbližším možném termínu se sejde představenstvo komory, která s dotyčným zahájí řízení o pozastavení výkonu advokacie,“ prohlásila mluvčí ČAK Iva Chaloupková.

Podle ní rozhodnutí komory padne zřejmě až po podání obžaloby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám