Hlavní obsah

Znásilněným ženám napsal omluvný dopis, dostal nejnižší trest

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Měl jsem prostě sexuální choutku, a proto jsem si vyhlédl osamocenou ženu a na tu jsem zaútočil. Tak jednoduše vysvětlil své jednání 19letý Zdeněk Pelikán. Od 16 let byl v ústavním léčení po dvou sexuálních útocích na ženy. Loni v červnu léčebnu opustil na základě dobrozdání lékařů, hned po měsíci znásilnil ženu a o měsíc později zaútočil na další. Brněnský Krajský soud ho v pátek poslal na 5 let za mříže.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Zdeněk Pelikán před soudem posmrkával a tvrdil, že všeho lituje

Článek

Senát v čele s Danou Kancírovou Pelikána potrestal nejmírnějším možným trestem při žalované trestní klasifikaci, násilníkovi totiž hrozil trest mezi 5 a 12 lety vězení. Pelikán mohl také skončit i ve speciálním detenčním ústavu, jehož brány už by nemusel nikdy opustit.

Po odpykání trestu bude muset ještě nastoupit na ústavní sexuologické léčení. „Soud pečlivě uvážil všechny důkazy a přihlédl i k tomu, že ženám napsal omluvný dopis. Navíc je blízký věku mladistvému,“ vysvětlila trest Kancírová.

Chtěl se ukojit za každou cenu

Vůbec poprvé Pelikán zaútočil v dubnu 2009, tehdy se mu ale nepodařilo čin dokonat, protože jej vždy vyrušili kolemjdoucí. Na cyklostezce v Brně si za oběť vyhlédl čtyřiatřicetiletou maminku, která měla v tzv. klokance svého čtyřměsíčního syna. Rozepnul si kalhoty, vylekanou ženu chytil za ruku a táhl ji ke svému přirození. Maminku zachránil jen náhodný svědek, před kterým Pelikán utekl.

Své pudy hodlal ale ten den ukojit za každou cenu, o půl hodiny později proto přelezl plot na zahrádku rodinného domku a vrhl se tam na osmasedmdesátiletou seniorku. Tu chytil pod krkem, stáhl si kalhoty a hlavu důchodkyně tlačil ke svému ztopořenému penisu. Přitom popadl asi metr dlouhý klacek a stařence vyhrožoval, že ji zabije, pokud bude křičet. Nebožačku zachránil opět další náhodný kolemjdoucí.

V křoví ženu dvě hodiny znásilňoval

Lékaři mu diagnostikovali patologickou sexuální agresivitu, za tyto útoky dostal podmínku a skončil v Psychiatrické léčebně v Brně na ústavním léčení. I tam se činil, podařilo se mu utéct, do léčebny prý propašoval drogy a měl natáčet své spolubydlící při sexuálních aktivitách a pak je vydírat. Po dvou letech přesto soudy na základě dobrozdání lékařů povolily změnu léčení z ústavního na ambulantní a v červnu 2011 Pelikán vyšel z léčebny na svobodu.

Přestože věděl, že se má vystříhat pití a drog, téměř každý večer vesele popíjel a k tomu kouřil marihuanu. Právě při návratech z hospody začal útočit na ženy. Po měsíci od propuštění si v noci vyhlédl sedmapadesátiletou ženu. Chvíli ji pozoroval, pak si stáhl kraťasy, ženu zatáhl do křoví a přes dvě hodiny ji znásilňoval.

I tu první jsem chtěl nejdřív jen osahávat.
odsouzený

„Řekl jsem jí, aby nekřičela, nebo ji zabiju. Když bylo po všem, tak se jí zeptal, jestli nechce něco k pití, nebo že jí dám za to nějaké peníze,“ prohlásil Pelikán. Žena po útoku trpí posttraumatickou stresovou poruchou, a zda se ze zážitku někdy vzpamatuje, nelze podle znalkyně odhadnout. „Obžalovaný cíleně prodlužoval utrpení oběti, což je znakem sadismu,“ upozornila znalkyně.

O další měsíc později se opět od pasu nahý v podchodu vrhl na pětadvacetiletou ženu, kterou osahával. Mladé ženě se naštěstí podařilo utéct. „I tu první jsem chtěl nejdřív jen osahávat,“ naznačil sám Pelikán, jakému osudu se přepadené podařilo zřejmě uniknout.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám