Hlavní obsah

Ve Varnsdorfu nasazena vodní děla, létaly kameny a dělobuchy

Právo, Aleš Pelikán
Varnsdorf
Aktualizováno

Ostrá potyčka mezi policisty a demonstranty se odehrála v sobotu v podvečer ve Varnsdorfu. Krátce po 17. hodině se zde na náměstí sešlo zhruba 800 příznivců Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS)i místních lidí. Dorazili i extrémisté. Po ohlášeném mítinku se dav vydal na nepovolený pochod k romským ubytovnám. Policisté jim se nejprve snažili zatarasit vstup, poté k rozhánění použili vodní dělo a dělobuchy.

Článek

Demonstranti došli k můstku přes říčku Mandavu nedaleko ubytovny Sport, kde jim cestu zahradili těžkooděnci, policie použila i vodní dělo. Extrémisté po policistech začali házet půllitry, kameny a lahve, převraceli také popelnice. Policisté už 19 lidí zadrželi.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Ve Varnsdorfu zasahovala i policejní jízda.

Nakonec se policistům podařilo odtlačit dav od můstku. Větší část zůstala na nábřeží, menší v Dělnické ulici. Když tu vytlačili policisté na koních, dav na nábřeží se také začal otáčet k odchodu.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Akce policistů ve Varnsdorfu

Situace ve Varnsdorfu byla večer nepřehledná, radikálové se rozdělili do skupinek a v různých částech města se snažili útočit na policisty.

Foto: Rada Miroslav, ČTK

Zásah policie

Radikálové i místní se po 20 hodině už v menším poštu usadili u ubytovny na ulici T.G.M. Kvůli letícím kamenům opět zasáhli těžkooděnci a od ubytovny radikály vytlačila. Po 21. hodině se situace ve městě uklidnila.

Dva zranění

Při střetech byli dva lidé zraněni, jeden muž od pyrotechniky, podle policie šlo o pyrotechniku z řad protestujících. Druhý muž byl zraněn od policejního obušku. „Dokud dav při nepovoleném pochodu neútočil, policisté nezasahovali, protože ale začali házet pyrotechniku a kameny, použili policisté vodní dělo," řekla krajská policejní mluvčí Jarmila Hrubešová.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Akce policistů na nábřeží ve Varnsdorfu

Policisté předvedli ještě před střetem čtyři lidi v souvislosti s neuposlechnutím výzvy a závadnými symboly. Zdržených po střetu je nejméně pět, přesné číslo zatím policisté neznají.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Ve Varnsdorfu zasahovala i policejní jízda.

Přímo v Dělnické ulici dohlížel na zákrok ministr vnitra Jan Kubice a náměstek policejního ředitele Vladislav Husák.

Střílel po policistech plynovou pistolí

Další incident nastal už dříve, když při kontrolách na vjezdu do města policisté zastavili autobus s extrémisty. Jeden z nich vystoupil a začal po policistech střílet plynovou pistolí.

"Policisté ho ihned zadrželi a eskortovali na policejní služebnu, kde je vyslýchán," řekla policejní mluvčí Hrubešová s tím, že kromě toho ještě policisté předvedli dva lidi kvůli tomu, že měli na oblečení fašistické symboly.  Do Varnsdorfu dorazila menší část lidí vlakem, většina přijela auty a autobusy. Podle Hrubešové někteří z extrémistů už dorazili i do Rumburku.

Policisté při kontrolách zajistili už celou řadu zbraní. Nechyběly mezi nimi nože, mačeta, teleskopický obušek, basebalová pálka, sekyra i kladivo. Policisté monitorují situaci ze vzduchu z vrtulníku, těžkooděnci jsou ve velkém počtu i u místních ubytoven obývaných Romy.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Mítink DSSS na náměstí ve Varnsdorfu

Kontrolovány jsou i bývalé hraniční přechody s Německem, informace o příjezdu zahraničních extremistů se zatím nepotvrdily. K bezpečnostním opatřením vyzývalo obyvatele i vedení města. Podle starosty Martina Louky doporučovali, aby se místní lidé pokud možno pochodu extrémistů vyhnuli, hlavně lidé s dětmi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám