Hlavní obsah

Mladíkovi v Praze ukradli notebook, jeho nové majitele nyní pozoruje webkamerou

Novinky, Jakub Kynčl
Praha

Lukáši K. z Prahy 5 vykradli na konci června zloději byt. Mimo mnoha cenností si odnesli i notebook. Do něj se Lukášovi podařilo na dálku dostat. O případu informoval server Živě.cz.

Okradený může sledovat, co se děje s jeho notebookemVideo: Novinky

 
Článek

Dvaadvacetiletý Lukáš se může každý den trápit pozorováním toho, co se právě s jeho počítačem děje a co u něj kdo dělá. A že to pro něj kolikrát není ani trochu příjemný pohled. U notebooku se mu dosud vystřídali čtyři lidé, dva  muži a dvě ženy. Ženy si prostřednictvím počítače například hledaly parfémy po internetových obchodech či hrály hry. Mužská dvojice se naopak zabývala tím, jak přístroj přepnout do českého režimu, a masturbací.

Lukáš zjistil, že nový majitel notebooku nezformátoval pevný disk, ale pouze si vytvořil nový profil. On tak mohl díky softwaru, který byl v počítači nainstalován, sledovat, kdy se uživatel přihlašuje, a jeho obrazovku přes vzdálenou plochu. Když se na obrazovce chvíli nic nedělo, bleskově nainstaloval aplikaci Hidden, která mu nyní umožňuje sledovat nejen plochu, ale také záběry, které pořizuje webkamera notebooku. Vidí tak lidi, kteří u počítače právě sedí. Podle věku Lukáš odhaduje, že jde o rodinu.

Zda jsou na záběrech zloději, není jasné

Policie krádež bytu v současné době vyšetřuje, ale protože mu přišel její přístup poněkud liknavý, rozhodl se vytvořit na internetu blog, na kterém informuje, co kdo na jeho počítači právě dělá. Blog lze nalézt na adrese macbookintruder.posterous.com

Lukášovi se přitom podařilo pozorováním plochy svého počítače zjistit i jména či e-mailové adresy některých z nich. Není však jasné, zda jsou na záběrech přímo zloději z jeho bytu, či lidé, kteří si od nich, či nějakého prostředníka notebook zakoupili.

Lukáš K. zjistil také pomocí monitorování okolních wi-fi sítí, že se počítač přemístil z Prahy do Příbrami a poté zase zpět. O moc víc ale zatím dělat nemůže. Sousedi viděli v době krádeže u jeho bytu dva muže, jak a jestli jsou nějakým způsobem spojeni s lidmi, které každý den pozoruje přes internet, to zatím neví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám