Hlavní obsah

Akce X: Policejní hon na řidiče bude trvat až do půlky července

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celostátní dopravněbezpečnostní akce, při níž budou tisíce policistů kontrolovat na hlavních silničních tazích řidiče, byla zahájena 24. června a potrvá až do 17. července. Má název Akce X a zapojila se do ní nejen dopravní policie, ale i celníci a kriminalisté.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Právě v prvních dvou prázdninových týdnech zemřelo loni na českých silnicích nejvíce lidí, a tomu se teď budeme snažit zabránit,“ zdůvodnil ředitel dopravní policie ČR Leoš Tržil, proč se Akce X koná.

Nejvíce policistů bude na silnicích vždy v pátek odpoledne a v neděli. Tedy v době, kdy lidé odjíždějí na dovolenou nebo se vracejí z víkendových pobytů.

I na vedlejších silnicích

„Policisté nebudou samozřejmě stát u každé zatáčky či rovinky, ale na místech častých nehod včetně rizikových úseků silnic nižších tříd,“ řekl na středeční tiskové konferenci Tržil.

Na dotaz Práva, jestli po skončení Akce X kontrol výrazně ubude, odpověděl náměstek policejního prezidenta Vladislav Husák: „Po jejím skončení budou v dalších prázdninových týdnech pokračovat různé regionální akce. Zaměří se nejen na silnice, ale také na chatové osady, turistické oblasti, srazy motorkářů a hudební festivaly.“

Policejní prezidium rozeslalo jednotlivým krajským náčelníkům dopisy, jak by tyto regionální bezpečnostní akce měly být organizovány. „Musíme vycházet z toho, že počet policistů se v důsledku úsporných opatření snížil. Máme sice personální problémy, ale situace v krajích není tak tristní, aby to mělo na plánované kontrolní akce výraznější vliv,“ prohlásil Husák.

Také ministerstvo dopravy věří, že se nebude opakovat loňská tragická bilance, kdy o letních prázdninách zahynulo na silnicích v ČR 170 lidí, o dvacet více než v létě 2009.

„Ke zlepšení stavu chce přispět i naše oddělení BESIP některými prázdninovými kampaněmi, zaměřenými především na mladé nezkušené řidiče a motorkáře. To hlavní ale zůstane na policii,“ uvedl náměstek ministra dopravy Jiří Žák.

Anketa

Začnete při řízení vozu dávat větší pozor na předpisy, když zahlédnete policistu?
Ano, leknu se a okamžitě zpozorním
8,3 %
Ano, minimálně zpomalím
53,6 %
Moc ne, snažím se rychle zmizet
3,4 %
Nemám to zapotřebí, předpisy dodržuji vždy
29,4 %
Záleží to na situaci
5,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10993 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám