Hlavní obsah

Češi by tvrději trestali piráty silnic, sami však přiznávají agresivní jízdu

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čechy sice pobuřuje zhruba pětiprocentní skupina nenapravitelných „bouračů“, a volají po tvrdších postizích pirátů silnic, ale na druhou stranu se ukazuje, že většina z nás na to občas šlápne více, než dovolují pravidla, nebo nadmíru spěchá a nepustí třeba chodce na přechodu. Zcela a vždy nekompromisně bez výjimek tak podle pravidel ve skutečnosti jezdí jen hrstka motoristů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Sedm z deseti řidičů občas poruší pravidla silničního provozu. Přitom více než polovina mužů a žen se považuje za nadprůměrné či velmi dobré řidiče. Češi jsou na jedné straně sebevědomí, ale zároveň přiznávají nezodpovědnost za volantem,“ uvedl Ján Čarný, šéf Direct Pojišťovny, který vychází z bleskového průzkumu mezi zhruba tisícovkou motoristů.

Policie ČR za prvních pět měsíců letošního roku šetřila přes 28 tisíc nehod, při kterých zemřelo 249 lidí, 1076 bylo těžce zraněno a 7801 lehce. V meziročním srovnání je tak počet usmrcených i těžce zraněných o více než 15 procent vyšší, navzdory tomu, že počet nehod, k nimž policie vyjíždí, v porovnání s loňským květnem klesl o čtyři procenta. Nicméně z dlouhodobého statistického porovnání klesl počet lidí, kteří na silnici zemřeli v obdobích od ledna do května o 22 procent proti pětiletému průměru.

Tvrdší zákon viníky od ujíždění neodradil

Ve více než 4400 případech, což je 18 procent z celkového počtu, viník nehody z místa ujel. Těchto nehod je v meziročním srovnání o 668, tedy o více než sedmnáct procent, více. Viníci tak od nehod ujíždějí i nadále, přestože zákonný postih za tento trestný čin přitvrdil a patří do stejné kategorie jako třeba šíření nakažlivé nemoci.

Většina přiznává rychlou jízdu

Co se příčin nehod týče, na prvním místě je nepřiměřená rychlost jízdy, kdy kvůli ní zahynulo 101 lidí, což je o více než 26 procent více než v loňském období.

Také mezi nejčastějšími přestupky, které Češi v průzkumu pojišťovny přiznávají, jsou nepřiměřená rychlost (78 procent) a volání z mobilního telefonu bez handsfree (37 procent). Zatímco muži za volantem se častěji přiznávají k telefonování bez handsfree nebo jízdě bez bezpečnostních pásů, řidičky zase připouštějí nedání přednosti chodcům na přechodu.

Za řešení, jak zlepšit situaci na tuzemských silnicích, považují řidiči častější přítomnost policistů v terénu podél komunikací (40 procent), tvrdší postihy za řízení po požití alkoholu a zlepšení stavu tuzemských silnic. Přísnější tresty by řidiči uvítali nejen v případě konzumace alkoholických nápojů (84 procent), ale i v případě nebezpečného předjíždění (51 procent) a za jízdu nepřiměřenou rychlostí (39 procent).

Z internetového průzkumu Práva, kterého se účastnilo deset tisíc čtenářů Novinek.cz, vyplývá, že často agresivně jezdí přes 11 procent; výjimečně, jen když spěchají, 45 procent respondentů. Za klidné, neagresivní řidiče se i tak označilo 43 procent hlasujících.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám