Hlavní obsah

Tragédie na raftech v Olomouci: Učitelka skočila do vody pro žáka a sama také utonula

– Olomouc • Aktualizováno
Právo, bed, plk, pem

Dva lidské životy si vyžádala ve čtvrtek před druhou hodinou odpoledne tragédie na Mlýnském potoce v Olomouci. Při plavbě na raftu se školáky se do vody dostal jeden z chlapců. Na pomoc mu skočili učitelka a vodácký instruktor. Zachránit se podařilo jen instruktora, je ale v kritickém stavu.

Foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Policisté prohledávali Mlýnský potok a pátrali po obětech neštěstí.

Článek

K neštěstí došlo v olomoucké části Řepčín u jezu u malé vodní elektrárny. Přivolaným hasičům se podařilo několik stovek metrů po proudu po chvíli nalézt učitelku a instruktora. Tělo chlapce nalezli záchranáři a potápěči po třech a půl hodinách pátrání.

Podle policejního mluvčího Michala Pižurina bylo chlapcovo tělo nalezeno v 17:20 nedaleko od jezu. „Šetřením bylo zjištěno, že chlapec skočil zatím z nezjištěných příčin do řeky,“ uvedl Pižurin. Učitelka a instruktor se vrhli za ním a snažili se ho zachránit.

"To dítě skočilo jednou, bylo úplně v pohodě, vyplavalo. Pak skočilo podruhé, ale skočilo jinam. Trošku ho to natáhlo, skočil tam instruktor, natáhlo ho to. Skočila tam paní učitelka...," řekl České televizi instruktor vodácké firmy.

Foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Policisté prohledávali Mlýnský potok a pátrali po obětech neštěstí.

Podle ředitele krajské zdravotnické záchranné služby Ivo Mareše se ženu přes veškerou snahu už oživit nepodařilo. „Učitelku jsme se dlouho snažili resuscitovat, ale bohužel bezvýsledně. Pod vodou byla podle odhadu deset až dvacet minut. Vodáckého instruktora se podařilo oživit. Byl převezen v kritickém stavu na urgentní příjem Fakultní nemocnice v Olomouci,“ řekl Právu ředitel krajské zdravotnické záchranné služby Ivo Mareš.

„Stav hospitalizovaného instruktora je velmi vážný. Došlo u něj k poškození mozku, ale rozsah zatím nelze stanovit,“ poznamenal mluvčí fakultní nemocnice Egon Havrlant.

Výletu se podle Pižurina zúčastnilo celkem 18 dětí a čtyři dospělé osoby. Mluvčí dodal, že všichni byli ve špatném psychickém stavu a musel se jim věnovat psycholog.

Jednodenní akci organizovala olomoucká firma Rafting Morava. Její šéf a zakladatel Vítězslav Hric se k neštěstí odmítl vyjádřit. Mobilní telefon nezvedal. Vzala ho však jeho manželka a ta Právu řekla, že Hric ani nikdo jiný hovořit se zástupci medií nebude.

Podobný případ na stejném místě

V letošním roce jde na tomto jezu již o druhé podobné neštěstí. Na konci března skočila do Mlýnského potoka za svým topícím se synem třiatřicetiletá žena. Chlapec spadl do vody poté, co z ní chtěl vytáhnout svůj batoh. Matka mu chtěla pomoci, ale spadla rovněž a proud ji strhl. [celá zpráva]

Hocha vytáhla třiadvacetiletá žena, která jela kolem na koni a začala s jeho oživováním. Chlapec se záhy probral. Matku však dívka vytáhnout nemohla, žena se dostala do válce jezu. Když na místo přijela záchranka a hasiči, museli zastavit stavidlo a proud tělo vynesl ven. Záchranáři po resuscitaci odvezli ženu v bezvědomí do fakultní nemocnice, kde byla napojena na přístroje. Po několika dnech zemřela.

Zákaz nebezpečných školních akcí

Vedení města Nového Jičína chce po tragické události vydat zákaz všech nebezpečných adrenalinových aktivit na jakékoli školní akci. Už na pátek svolalo vedení města mimořádnou poradu ředitelů všech škol, jejichž zřizovatelem je město, kde je chce se zákazem seznámit.

„Zpráva o této tragédii všechny zaskočila. Je nám to velice líto a soucítíme s rodinami, které přišly o své blízké. Musíme udělat vše pro to, aby se takováto neštěstí neopakovala,“ řekl místostarosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák (ČSSD).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám