Hlavní obsah

Teroristé zatčení v Česku posílali peníze lidem z Al-Káidy

Právo, sw, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Cizinci, které pozatýkala na začátku dubna česká policie při protiteroristické razii kvůli napojení na severokavkazské radikální islamisty, měli vazby přímo i na teroristy z Al-Káidy. Tvrdí to alespoň ruský portál Life.ru s odkazem na zdroje v ruských tajných službách.

Článek

Podle tvrzení serveru jsou tři ze sedmi zatčených v ČR ruští občané – dva ze severokavkazského Dagestánu, jeden z Čečenska. Z Česka podle informací serveru nelegálně posílali miliónové částky tamním islamistickým separatistům. „Byli středními články ve finančním řetězci, který končil na účtech Al-Káidy na severním Kavkazu,“ citoval server svůj zdroj z tajných služeb.

Robert Šlachta, šéf českého Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, jehož detektivové skupinu dva a půl roku na území Česka sledovali, Právu řekl, že informace o spojení zatčených s Al-Káidou nemá. Čeká však, že během několika dnů obdrží informace od ruské strany.

Podle zdroje serveru zatčení peníze odesílali ve prospěch skupin, kde v každé působili zkušení instruktoři z Egypta, Palestiny a Turecka.

Kryla je prý organizace na ochranu lidských práv

Zdroj podle serveru dodal, že zatčení fungovali pod krytím jedné z českých organizací na ochranu lidských práv. Její čeští zřizovatelé podle něj dříve působili v Čečensku, odkud ale byli vypovězeni pro podezření ze spolupráce s teroristy. „Jejich prostory byly prohledány a byl odhalen tajný úkryt se zbraněmi, municí a s výbušninami. Aby se předešlo mezinárodnímu skandálu, byli tito cizinci (z Čečny) vyhoštěni a případ ututlán,“ sdělil serveru zdroj z čečenských bezpečnostních složek.

Za mnohamiliónové prostředky na účtech uvedené organizace se podle něj „nakupovaly zbraně, léky, potraviny, výbušniny“, přičemž „značné sumy ale samozřejmě zůstaly na osobních účtech kurýrů,“ doplnil zdroj. Poté, co byli vypovězeni, údajně Češi v činnosti pokračovali a svou skupinu ještě rozšířili.

Ani o tomto tvrzení Šlachta ve středu nevěděl. „Taková informace mě ale samotného velmi zajímá a určitě se na to zeptáme kolegů z Ruska a budeme se tím jednoznačně zabývat,“ konstatoval Šlachta.

Rusko chystá návazné akce

Dagestánské ministerstvo vnitra témuž serveru dříve sdělilo, že chystá řadu operací, které mají odhalit teroristy, jimž měly v ČR zatčené osoby zbraně a léky dodávat. „V nejbližší době se v Dagestánu a v Kabardsko-balkarské republice plánuje řada speciálních operací, které mají odhalit spolupachatele (osob zadržených v Česku),“ citoval server ministerstvo.

Zatčení osob, údajně napojených na severokavkazský terorismus, nezůstalo nepovšimnuto mezi tamními separatisty a islamisty.

Čečenská agentura Daymonhk, která odmítá ruskou přítomnost v této kavkazské republice, o události informovala pod titulkem „Česko bez cti a důstojnosti“. Češi by podle agentury poté, co v roce 1968 zažili invazi sovětských vojsk, měli sympatizovat s národy, které se „touží osvobodit od nadvlády ruských barbarů“.

„Budí to dojem, že ruské tanky v roce 1968 Čechům vymačkaly mozky. Kvůli tomu nejsou s to přemýšlet a mají krátkou paměť,“ napsala agentura, podle níž „kavkazská diaspora v Česku nikdy neměla vztah k událostem na Kavkaze“. „Zapomenout historii a odpustit prolitou krev svých krajanů může jen národ bez cti a důstojnosti,“ uzavírá Daymonhk.

Server Kavkazcenter.com, který slouží jako tribuna kavkazských radikálních islamistů a publikuje projevy nejhledanějšího teroristy v Rusku Dokua Umarova, věnoval zprávě o razii v ČR hned tři články.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám