Hlavní obsah

Soud vydal zatykač na kandidáta na prezidenta ČSFR kvůli padělkům obrazů

– Ostrava • Aktualizováno
Právo, Aleš Honus

Případem šesti padělaných obrazů světových umělců se od pondělí zabývá ostravský krajský soud. Na lavici obžalovaných usedl podnikatel Miroslav Simon, který se předloni na podzim pokoušel spolu s dalším obžalovaným Jiřím Kotasem prodat v Ostravě padělky obrazů za cenu 40 miliónů korun. Kotas uprchl, a proto soudce vydal příkaz k jeho zatčení.

Ostravský soud řeší prodej falešných obrazů za 40 miliónůVideo: ČTK

 
Článek

Druhý obžalovaný Jiří Kotas, který se v minulosti pokoušel o vstup do politiky a v roce 1992 dokonce pod jménem Jiří Včelař Kotas kandidoval na československého prezidenta, se zdržuje na neznámém místě. Je proto souzen jako uprchlý. Oběma mužům hrozí pět až deset let vězení.

Foto: Archiv, Právo

Jiří V. Kotas na snímku z roku 1992

Jelikož se Kotas v pondělí k soudu nedostavil, soudce Pavel Suchánek na něj okamžitě vydal příkaz k zatčení. „Ještě v minulém roce na podzim obžalovaný spolupracoval a seznamoval se se spisem. Nyní je uprchlý. Proto jsme vydali příkaz k zatčení, a pokud ho česká policie nevypátrá, bude vydán mezinárodní zatykač,“ řekl Suchánek Právu.

Zprostředkovaná schůzka, na které obchodníci obrazy nabízeli, se odehrála koncem září 2009 v ostravské Galerii Chagall. Obžalovaní tam předložili ostravskému sběrateli šest obrazů Marka Chagalla, Vasilije Kandinského, Ernsta Ludwiga Kirchnera, Maurice De Vlamincka, Georgese – Pierra Seurata a Kazimira Maleviče.

Znalec na schůzce na první pohled poznal, že jsou to padělky. Později bylo zjištěno, že pocházejí z padělatelské dílny v západních Čechách.
státní zástupce<br/>

Dvojice obchodníků se přitom stejné obrazy už dříve pokoušela prodat jinému zájemci v Praze. To se ale nepodařilo, a tak si sjednali schůzku v Ostravě. Protože ale zájemce chtěl mít jistotu, že obrazy jsou pravé, pozval si na jednání odborníka, který mimo jiné působí jako soudní znalec. Ten pravost obrazů okamžitě zpochybnil. Oba muže krátce poté zadržela policie, která je už delší dobu sledovala.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaného Miroslava Simona přivedla eskorta z vazby. Druhý obžalovaný, PhDr. Jiří Kotas je souzen jako uprchlý.

„Znalec na schůzce na první pohled poznal, že jsou to padělky. Později bylo zjištěno, že pocházejí z padělatelské dílny v západních Čechách,“ uvedl státní zástupce Dušan Táborský. Dodal, že hodnota padělaných obrazů je téměř nulová.

Foto: Aleš Honus, Právo

Falza, která se podařilo policii zajistit, byla v pondělí vystavena v ostravské soudní síni.

Cena za rám, olej a plátno

„Máme znalecký posudek Národní galerie, který říká, že cena představuje hodnotu rámu, oleje a plátna,“ dodal žalobce.

Soudní znalec a šéf ostravské Galerie Chagall Petr Pavliňák řekl Právu, že padělky byly snadno rozpoznatelné. „Šlo o díla, která měla vzniknout v rozpětí šedesáti let. Všechna přitom byla malována stejnými barvami a podobnými odstíny. Bylo patrné, že je maloval jeden člověk,“ řekl znalec.

Doplnil, že už jen k informaci, že někdo v ČR nabízí takové umělecké skvosty, je třeba vždy přistupovat obezřetně. „Podobná díla by vyvolala senzaci na kterékoliv světové aukci. A když někdo ty obrazy nabízí za zhruba desetinu jejich hodnoty, je to jen potvrzením takového podezření,“ dodal Pavliňák.

Kotas zmizel

Zpočátku policie oba muže vyšetřovala na svobodě. Miroslav Simon později skončil ve vazbě, protože vyšlo najevo, že se podobného pokusu o podvod měl dopustit ještě v Plzni. Jiří Kotas krátce po ukončení vyšetřování v minulém roce zmizel a zdržuje se neznámo kde.

Foto: Archiv, Právo

Jiří V. Kotas na snímku z roku 1992

Simon, který je v současnosti ve vazbě, u soudu v pondělí odmítl vypovídat. Tvrdí, že je nevinen a že o nepravosti obrazů nevěděl, takže se sám stal obětí podvodníků.

„Považuji celý případ za provokaci ze strany policie. Dnes už se ví, od koho obrazy byly a kdo nám je dal. Nebudu proto vypovídat,“ řekl Simon, kterého vyšetřuje i západočeská policie v souvislosti s podobným případem, kterého se měl dopustit na Plzeňsku.

Jiří Včelař Kotas

Jiří V. Kotas se narodil 7.června 1952. Vystudoval filozofickou fakultu Univerzity Karlovy. V roce 1979 emigroval do Kanady, kde se trvale usadil. O rok později založil Československou federální radu v zahraničí. V osmdesátých letech přednášel ekonomii na univerzitách v Kanadě, USA a v západní Evropě.

V lednu 1990 se vrátil do Československa a do ledna 1991 působil jako poradce ministra financí Václava Klause. Poté se stal prezidentem a předsedou správní rady a.s. Banka Bohemia a tyto funkce zastával do března 1992, kdy, jak uvedl, dal přednost politické činnosti. Banka následně zkrachovala.

Krátce po návratu z emigrace Jiří V.Kotas založil Stranu ústavní demokracie, která se postupně transformovala v Konzervativní stranu Svobodný blok.

V roce 1992 neúspěšně kandidoval na prezidenta ČSFR. V rozhovoru pro ČTK se označil za "pravicového individualistu".

Ve Sněmovně lidu získal tehdy 16 hlasů, v české části Sněmovny národů 10 a ve slovenské části SN 14.

Zdroj: ČTK

Hlavní líčení pokračuje v následujících dnech výslechy svědků, poté bude odročeno. Zatím není jasné, kdy bude vyhlášen rozsudek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám