Hlavní obsah

Pokladní si pamatovala čísla karet a vybírala zákazníkům konta

Novinky, Petr Nový, Martin Pitro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec
Aktualizováno

Jak snadno přijít k nemalým penězům pomocí fotografické paměti si v uplynulých letech vyzkoušela liberecká prodavačka Hana Ježková. Využila své schopnosti a pomocí údajů z platebních karet pak připravila zákazníky, kteří u ní platili, o téměř půl miliónu korun. Peníze utratila na automatech, na nichž byla závislá. V pondělí jí soud uložil podmíněný trest.

Článek

Informovala o tom televize Prima. Dvaatřicetiletá prodavačka si při práci v obchodě všimla, že na útržcích po platbě kartou je viditelná část čísel karty. Zjistila také, že na útržku pro zákazníka není číslo karty celé, obchodník však tuto informaci na svém útržku má. Díky fotografické paměti jí stačilo otočit kartu na druhou stranu a podívat se na další čísla na kartě. Vše bylo otázkou několika sekund.

Pak spojila dohromady všechny údaje na kartě, tedy její číslo, datum platnosti a tzv. CVV kód vedle podpisového vzoru. Díky fotografické paměti si žena vše pamatovala, žádné poznámky dělat nepotřebovala. Tyto údaje jí stačily k tomu, aby kartu využila na internetu.

Třiatřicet okradených lidí

Vybrané peníze pak převedla na svůj virtuální účet Pay Sec, odkud prostředky přesměrovala na svůj účet, odkud hotovost vybrala platební kartou. Většinu peněz prohrála na automatech, na kterých byla závislá.

Tímto způsobem se jí podařilo v letech 2008 až 2009 připravit o peníze z kont 33 lidí z několika bank. Nejdříve vyzkoušela odčerpat z účtu cca 1600 korun, nakonec se nebála převést i několik desítek tisíc při jedné transakci.

Podmíněný trest, žena se sama přiznala

V pondělí u soudu ženě hrozil až tříletý pobyt za mřížemi, soudce však přistoupil k podmíněnému trestu za krádež. Žena se sama přihlásila na policii, vše přiznala a začala se léčit ze závislosti na hazardu. Již dva roky žije spořádaným životem, svého činu lituje a dluhy okradeným lidem splácí.

Soudce připomněl, že případy zneužití platební karty podobným způsobem nejsou výjimečné. Podle něj se tento případ podařilo vyřešit díky tomu, že žena vše přiznala a bylo k dispozici dost důkazů. Většinou to tak ale není.

Pachatel je dohledatelný

„Takovéto případy se mohou stát, ovšem pachatel je velmi snadno dohledatelný,“ uvedl mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň s tím, že banka klientovi finanční obnos vrátí. Dobré je mít nastavené posílání sms zpráv, které informují o pohybech na účtu.

Obecnou obranou je podle Kofroně nepouštět kartu z očí. Při platbě v některých supermarketech již zákazník sám vkládá kartu do platebního terminálu a po ukončení transakce ji zase sám vyjímá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám