Hlavní obsah

Mladý muž dostal sedm let za smrtelnou ránu pěstí

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jablonec nad Nisou

Až šestnáct let vězení hrozilo sotva 20letému Jiřímu Šponarovi z Jablonce nad Nisou za spáchání zločinu těžkého ublížení na zdraví. Krajský soud v Hradci Králové ve středu kvalifikaci skutku nakonec zmírnil a mladíka poslal do věznice s ostrahou na sedm let.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Jiří Šponar v jednací síni královéhradeckého soudu.

Článek

Šponar loni na podzim v Dobrušce na Rychnovsku udeřil pěstí 32letého muže tak, že ho tím připravil o život. Stalo se to 17. října nad ránem před dobrušskou diskotékou Montana. Už před tím se uvnitř dostal do fyzického konfliktu s usmrceným mužem a jeho kamarádem. Po výzvě vyhazovače Šponar z podniku, kde byl se svým otcem, odešel a čekal venku.

Když vycházel ven i Šponarův otec, napadl ho jeden muž z dvojice, s níž se před tím Šponar pral uvnitř. „Otec ležel na zemi a já jsem měl o něho strach. Udeřil jsem poškozeného do obličeje, on upadl na zem a už se nezvedl,“ vypověděl obžalovaný.

„S úmyslem způsobit těžkou újmu na zdraví, s rozběhem, jedním úderem vedeným pravou rukou sevřenou v pěst udeřil velkou intenzitou poškozeného, do oblasti obličeje. Způsobil poškozenému velmi prudký záklon hlavy dozadu. Obžalovaný mu způsobil smrtelná zranění,“ napsal v obžalobě státní zástupce Milan Vacek.

Šponar nepopřel, že byl osudnou noc opilý. Nikdy neměl problémy se zákonem, a když popisoval soudcům podrobnosti konfliktu, rozplakal se. „Pořád mě pronásleduje vědomí, že jsem někoho připravil o život. Nechtěl jsem to udělat, byla to jen jedna rána, moc mě mrzí, že to nejde vzít zpátky,“ vzlykal. Šponarova účinná lítost a dosavadní beztrestnost byly hlavní polehčující okolnosti, které soud při určení trestu vzal v úvahu.

Žalobce Vacek se k rozsudku nevyjádřil, ale obhájce Jan Malý se okamžitě odvolal. Je toho názoru, že k činu došlo z omluvitelné pohnutky a navrhoval jen podmíněný trest.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám