Hlavní obsah

Český pirát, který v Německu "vytrestal" kamión, bude doma klidně jezdit dál

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český řidič, kterému německá policie zabavila řidičský průkaz poté, co ve středu ráno na dálnici A3 u Würzburgu šikanoval řidiče kamiónu, kterému prudce přibrzdil před nosem, až došlo k nehodě, bude v České republice dál jezdit. Zákaz řízení může dostat pouze v zemi, kde přestupek spáchal.

Článek

„Předávání přestupků ze zahraničí neexistuje, respektive zatím neexistuje mezinárodní dohoda, která by to upravovala,“ řekl Právu ředitel dopravní policie Leoš Tržil.

„Pakliže mu zadrželi řidičský průkaz v zahraničí, tak řidičák mu po projednání přestupku bude poslán k nám a tady mu bude vrácen s tím, že řidič možná dostane zákaz řízení na území Německa,“ podotkl Tržil.

Stejná praxe podle něj platí i u nás. Když se cizinec dopustí na českých silnicích přestupku a správní orgán rozhodne o zákazu řízení, dostane v zemi svého trvalého pobytu řidičský průkaz zpátky, ovšem s vyslovením zákazu řízení na území České republiky.

„Může to probíhat dvěma způsoby, buď mu ho správní orgán vrátí s tím, že bezprostředně poté vycestuje, nebo jej pošle přes zastupitelské orgány,“ popsal praxi Tržil.

V souvislosti s projednáváním přestupků se podle Tržila na úrovni ministrů dopravy EU řeší pouze otázka předávání údajů o osobách a vozidlech. „Nicméně nevím zatím o tom, že by se připravovalo něco v tom směru, že by přestupky z jiných zemí k nám byly postoupeny k projednání a aby se vztahovaly na jiné státy,“ dodal ředitel dopravky.

V Česku by vyvázl agresor laciněji 

Řidič mercedesu si za „vytrestání“ kamiónu, které skončilo srážkou a agresor ho ještě korunoval napadením druhého motoristy, u německé policie vykoledoval kromě zabavení řidičského průkazu také pokutu ve výši 1200 eur (asi 30 tisíc korun).

V Česku by vyvázl z lapálie podstatně laciněji. Zabavení řidičského průkazu na místě policií totiž u nás hrozí pouze v případě, že motorista zavinil dopravní nehodu, při které došlo k usmrcení nebo těžké újmě na zdraví, ujel z místa dopravní nehody, na které měl bezprostředně předtím účast a kterou byl povinen oznámit policii (tedy se škodou nad sto tisíc korun, pozn. red.), řídil pod vlivem alkoholu nebo drog, případně se odmítl podrobit dechové zkoušce.

Ztráta průkazu v Česku hrozí ještě v případě, že u řidiče existuje důvodné podezření, že se bude vyhýbat správnímu řízení a nesloží kauci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám