Hlavní obsah

Brněnští politici Kvapil a Novotný dostali sedm let za korupci

Právo, Novinky, ČTK, Petr Kozelka, Petr Nový
Brno
Aktualizováno

Se sklopenými hlavami odcházeli v úterý od brněnského Krajského soudu někdejší starosta brněnské městské části Žabovřesky Aleš Kvapil a extajemník radnice Brna-středu Radovan Novotný. Před půl rokem oba ještě platili za velké ryby brněnského rybníku, nyní se ale jejich slibná kariéra ocitla v troskách. Soud v čele s Milošem Žďárským je totiž oba shodně potrestal sedmi lety vězení za přijímání úplatku.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Radovan Novotný (vlevo) s Alešem Kvapilem

Článek

Kromě vězení navíc oba dostali ještě finanční trest. Kvapil, který před vypuknutím skandálu figuroval na volitelném místě kandidátky ODS do Sněmovny, musí zaplatit půl miliónu korun, Novotný hodlající prorazit v regionální politice musí uhradit čtvrt miliónu.

Korupční kauza vypukla letos v polovině února, kdy byl Novotný zatčen při přebírání miliónu korun. Na policii se totiž o několik dnů předtím obrátil brněnský podnikatel Jiří Štopl s tím, že od něj oba muži požadují úplatek za nedělání problémů při stavbě multifunkčního domu. Štopl si své schůzky s Novotným, na kterých se hovořilo o penězích, nahrával a policisté pak už šli na jisto.

„Po předchozí domluvě a následné vzájemné součinnost chtěli využít postavení Kvapila jako starosty a po Štoplovi požadovali nejdříve úplatek čtyři milióny korun, který později snížili na jeden milión, který pro oba převzal Novotný jako organizátor akce,“ řekl v odůvodnění verdiktu soudce Žďárský.

"Politické procesy"

Obhájci obou obžalovaných se při svých závěrečných řečech snažili ze všech sil znevěrohodnit obžalobu a žalobce Ivana Hrazdíru. „Státní zástupce dělá závěry jako při politických procesech z padesátých let,“ hřímal Novotného advokát Kárim Titz. „Proč by můj klient riskoval slibně rozjetou politickou kariéru kvůli pár korunám,“ přispěchal s dalším argumentem advokát Kvapila Milan Staněk.

„Vždy jsem žil tak, aby se za mě manželka a děti nemusely stydět,“ prohlásil v závěrečné řeči Kvapil. „Chybou bylo, že jsem souhlasil s tím, aby mi Štopl dával peníze v hotovosti. Nešlo o žádný úplatek. Státní zastupitelství se mě snaží jen dehonestovat,“ dodal Novotný. Na poslední chvíli oběma přispěchal na pomoc někdejší brněnský fotbalový boss Radek Bělák s tvrzením, že se mu Štopl ve slabé chvilce svěřil, že se jedná o policejní provokaci.

„Běláka nelze hodnotit jako nestranného, znají se s Novotným od dětství, těžko věřit tomu, že by se mu Štopl svěřil jen tak s takovou pikantní informací. Jeho výpověď byla nevěrohodná. Politický motiv jako hybatel událostí, jak uváděla obhajoba, není kromě vágního tvrzení obžalovaných a výpovědi svědka Běláka podporována žádnými důkazy,“ dodal soudce Žďárský.

Reklama

Výběr článků

Načítám