Hlavní obsah

Cyklistu zlákala hlubina Macochy ke skoku smrti

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Macocha

Policejní potápěči v pátek vylovili z Dolního jezírka propasti Macocha tělo dosud neznámého muže v cyklistickém oděvu. Do hlubiny přitom skočil už v úterý v podvečer poté, co na kole vyšlápl náročné serpentiny k Hornímu můstku. Na to, že něco není v pořádku, upozornil chatař policii a hasiče až následující den.

Článek

„Bylo to poté, co kolo zůstalo poblíž můstku prakticky celý den a nikdo se k němu nehlásil. Nebylo to přitom kolo nejlevnější, jedná se o silniční speciál. Ve čtvrtek se rozběhlo pátrání. Případného sebevraha hledali hasiči i policie. Bylo to však marné,“ popsal policista David Chládek.

Mezitím se podařilo zajistit záznamy z bezpečnostní kamery turistické chaty na Horním můstku. K místu, které si čas od času vybírají k zoufalému skoku sebevrazi, skutečně přijel muž kolem 50 let, oblečený do cyklistického dresu s elastickými šortkami. U můstku se zdržel jen chvíli a pak z obrazovky zmizel.

Jezero má hloubku 50 metrů

Černou předtuchu potvrdili policejní potápěči přivolaní v pátek. Tělo nešťastníka se našlo u paty skalní stěny v Dolním jezírku. Jezírko, které sice vypadá jen jako neškodná louže, má totiž hloubku kolem padesáti metrů. Muže dosud nikdo nepostrádá a policie žádá případné svědky o pomoc při zjišťování jeho identity.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Policejní potápěči a kriminalisté při vyzvednutí a ohledání mrtvoly sebevraha v Macoše.

Pátrání po oběti Macochy ztížil fakt, že sebevrazi po skoku obvykle dopadají na místo, kterému se říká „kámen sebevrahů“. Tentokrát se nešťastník odrazil natolik, že dopadl zcela jinam, a proto se nejprve ani nepředpokládalo, že jde skutečně o sebevraha.

"Řídíme se báňskými předpisy a podle nich musíme před zahájením turistického provozu vždy jeskyně prohlédnout, včetně dna Macochy. Pokud zde leží tělo sebevraha, obvykle to poznáme hned z místa, kam se normálně návštěvníci nedostanou. Tělo se sesune z kamene sebevrahů do sítě, která kvůli tomu u Dolního jezírka je. Tentokrát tomu tak nebylo,“ uvedl vedoucí provozu Punkevních jeskyní Hynek Pavelka.

Poznatky o mrtvém volejte policii na linku 158.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám