Hlavní obsah

Prahou jela tramvaj bez řidiče, podle DP je to banalita

Novinky, ČTK, Petr Nový
Praha

Tramvaj bez řidiče vyjela v úterý večer z vozovny v pražském Motole. Podle informací Drážní inspekce urazila asi jeden kilometr po Plzeňské ulici a zastavila se o dvě zastávky dále. Příčinou události byla zřejmě chybná manipulace s tramvají. Řidič se snažil tramvaj dohnat na kole a naskočit do ní.

Článek

Podle mluvčí dopravního podniku Ilony Vysoudilové se jednalo o banální situaci, nikomu se nic nestalo a vznikla jen minimální škoda.

Podle policejní mluvčí Jany Rösslerové řidič zastavil v úseku, který není pod napětím, a vystoupil z tramvaje, aniž by ji zajistil. Tramvaj se pak dala do pohybu, při výjezdu z vozovny poškodila vrata a vydala se bez řidiče po Plzeňské ulici směrem do centra.

"Tramvaj jela sama asi jeden kilometr," řekl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Tramvaj se zastavila až poté, co dopravní podnik v trolejích vypnul proud.

Policie na místě nezjistila žádnou technickou závadu. Podle Drápala byla příčinou chybná manipulace zaměstnanců s tramvají. Drážní inspekce škodu na tramvaji a poškozených vratech vyčíslila do 30 000 korun, odhad policie je o 20 000 korun vyšší.

"Případ nyní řeší oddělení dopravních nehod," uvedla Rösslerová. Podle Vysoudilové případ šetří i dopravní podnik, výsledky by mohly být do tří týdnů.

Školení řidičů je prý příliš rychlé

Podle některých zaměstnanců Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP), kteří nechtějí být jmenováni, je jen štěstí, že se nikomu nic nestalo. Zraněn byl podle nich pouze řidič, který se neúspěšně snažil tramvaj dohnat na kole a za jízdy do ní nastoupit. Pracovníci DPP se domnívají, že tento případ je důsledkem údajně nedostatečného školení řidičů tramvají.

Řidič, kterému se úterní nehoda stala, byl v DPP krátce, školení absolvoval před třemi měsíci. "Kurzy se šidí, během krátké doby se toho řidiči musí naučit hrozně moc. Pak v tom mají zmatky a dělají takové chyby," řekl jeden ze zaměstnanců DPP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám