Hlavní obsah

Podvodníci na internetu lákají oběti na nezvykle levná auta

Právo, Josef Koukal

„Dostal jsem výhodnou tříletou pracovní nabídku na ropné plošině v Severním moři a potřebuji se rychle zbavit auta...“ Tak začíná typický inzerát, jímž lákají podvodníci na internetu zákazníky na extrémně nízké ceny aut. Na konci takových transakcí však zákazník neuvidí auto ani své peníze.

Foto: archív, Novinky

Článek

„Ta nabídka vypadala víc než lákavě. Renault Megane Grandtour v dieselu a výbavě, jen rok starý a s pěti tisíci kilometry na tachometru za 215 tisíc korun,“ popsal Právu svůj první dojem z inzerátu na webu čtenář Radek K.

Na nabídku tento nadšenec do aut zareagoval spíš ze zvědavosti. V bazaru by stejný vůz pořídil za nejméně dvojnásobnou cenu. Jediné auto stejného typu a stáří, ovšem v horší výbavě, které se v úterý na českém internetu prodávalo, stálo 480 tisíc.

Odepsal mu jakýsi Emiliano Zapata Ruiz, nejspíš fiktivní postava, za kterou se podvodníci ukrývali. Podezřelá historka se Radku K. ale nezdála, proto na ni již dále nezareagoval. Ušetřil si tím nejspíš spoustu problémů i peněz.

Už při letmém prohlédnutí webů zaměřených na prodej aut totiž i laik brzy zjistí, že „plošinář“ ze Severního moře prodává podobným postupem přes prostředníky kromě renaultu také luxusní citroën a několik dalších aut. Pokaždé ale pod jiným jménem.

Policie: neposílejte peníze předem

Že byla opatrnost na místě, potvrzuje i specialista na internetovou kriminalitu Karel Kuchařík z policejního prezidia, který se s podobnými podvody setkává už po léta.

„Podobné pokusy probíhaly hlavně na webech autoprodejců v Německu. Do značné míry se ale přesunuly i k nám,“ řekl Právu Kuchařík.

„Cena musí být natolik zajímavá, aby kupujícího fascinovala a on přestal přemýšlet. Prodeje jsou zpravidla přes zprostředkovatele nebo přes nějaké spediční firmy, což jsou v podstatě bílí koně,“ vysvětlil Kuchařík.

Smyslem nabídky totiž není nic jiného než vylákat z kupujícího platbu předem a s částkou zmizet.

„Když pachatel jako zprostředkovatele uvede spediční firmu, její údaje jsou zpravidla pravdivé, takže dotyčný peníze na její účet v klidu odešle a čeká na dodávku zboží. Jenže prodejce už pak nejspíš nikdy nekontaktuje,“ uvedl Kuchařík.

Obdobně formulované nabídky se tak podle policie kromě němčiny a angličtiny začaly objevovat už i v češtině.

„Bohužel v poslední době přibylo případů českých občanů, kteří na podobné inzeráty peníze opravdu odeslali,“ dodal Kuchařík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám