Hlavní obsah

Uzunoglu dostane 900 tisíc, přestože soud zamítl jeho odvolání

Právo, Novinky, Josef Koukal
Praha
Aktualizováno

Městský soud v Praze zamítl ve středu odvolání podnikatele Yekty Uzunoglua, který požadoval po ministerstvu spravedlnosti dvě miliardy korun. Horentní suma ho měla odškodnit za pobyt ve vazbě v 90. letech. Uzunoglu však nevyšel naprázdno. V druhé kauze mu soud přiřkl 900 tisíc korun.

Článek

Kurdský podnikatel a lékař Uzunoglu strávil v polovině devadesátých let v české vazbě dva a půl roku kvůli podezření z podvodu, přípravy vraždy a mučení. Stíhán byl celkem třináct let, nic mu ale nebylo prokázáno.

Soud se ztotožnil se závěrem Obvodního soudu pro Prahu 2, který Uzunogluovu žalobu na stát zamítl již dříve. Podle něj byl jeho nárok promlčen ještě před podáním žaloby. Ministerstvo spravedlnosti mu již předtím přiznalo a vyplatilo odškodnění ve výši 195 tisíc korun.

V druhém sporu mu soudl přiřkl 900 tisíc

Ve druhém sporu, který Uzunoglu ve středu u Městského soudu v Praze vedl, přiřkl rozsudek kurdskému podnikateli náhradu za ušlou mzdu ve výši 900 tisíc korun plus úroky z prodlení.

Uzunoglu měl v době, kterou strávil ve vazbě, vykonávat funkci jednatele a ředitele společnosti Meridian s platem 30 tisíc korun. Soud mu přiznal odměnu za 30 měsíců vazby a část nároku na úroky z prodlení. Rozhodnutí o části nároku na příslušenství vrátil zpět soudu prvního stupně.

Uzunoglu původně žádal zrhruba 9,5 miliónu korun, ale už v prvostupňovém jednání část nároku stáhl a požadoval dále 1,5 miliónu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám