Hlavní obsah

Za vraždu ženy před zraky dítěte dostal muž 14 let vězení

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Krajský soud v Ostravě v pátek vyměřil osmatřicetiletému René Zapletalovi z Vítkova na Opavsku 14 let vězení za vraždu bývalé přítelkyně. Ženu zastřelil loni v létě před zraky jejich ani ne dvouleté dcery.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaný René Zapletal u soudu odmítl vypovídat. Dříve přiznal, že ženu zastřelil, prý ale šlo o nešťastnou náhodu.

Článek

Motivem byla žárlivost. Zapletal u soudu nevypovídal, kriminalistům se ale ke střelbě přiznal. Řekl ale, že střela vyšla náhodou. Ženě chtěl prý jen pohrozit, při odchodu z místnosti však zakopl a omylem stiskl spoušť.

Při odůvodňování rozsudku se soudce Pavel Suchánek ostře pustil do postupu policistů z Vítkova, kteří už dlouhou dobu před vraždou měli informace o tom, že Zapletal doma bez povolení hromadí zbraně. Trestní oznámení na něj podala jak bývalá žena, kterou později zastřelil, tak její rodinní příslušníci.

Policie podle našeho názoru měla zakročit v daleko kratší době. Neměla čekat, až někoho zastřelí.
soudce

Soudce doslova řekl, že policejní heslo Pomáhat a chránit v tomto případě nebylo naplněno. „Policie podle našeho názoru měla zakročit v daleko kratší době. Neměla čekat, až někoho zastřelí,“ řekl Suchánek.

Tragédie se odehrála loni 16. srpna v jednom z bytů ve Vítkově. Ženu, se kterou už několik měsíců nežil, přistihl s milencem. Došlo k hádce, která vyvrcholila střelbou z malorážky. Ženu zasáhl do hlavy, po průstřelu mozku jí už přivolaní lékaři nedokázali pomoci.

René Zapletal, který má kromě dvouleté dcery ještě další čtyři děti z předchozích vztahů, je podle svědků člověkem s konfliktní povahou. „Moji sestru napadal už dříve, proto se od něj odstěhovala. Už měsíc před tou tragédií ji zmlátil tak, že musela jít k lékaři. Pronásledoval ji,“ řekl novinářům bratr zavražděné ženy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám