Hlavní obsah

Strašická záhada objasněna, tvrdí policie. V domě strašil člověk

Právo, Novinky, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ani duchové, ani nevysvětlitelné fyzické jevy, ale nevhodně žertující člověk. Tak vypadá vysvětlení záhady domku rodiny Mračkových ve Strašicích na Rokycansku, ve kterém mělo od konce září letošního roku docházet bez zjevné příčiny k hoření zásuvek i dalších předmětů. Někteří odborníci ale zůstávají skeptičtí.

Foto: Jindra Pašková, Právo

Domek ve Strašicích, kde docházelo k záhadným jevům.

Článek

"Na základě zjištěných skutečností policie dospěla k závěru, že události v domě musí být zapříčiněny konáním fyzické osoby, která se k tomu v následném podání vysvětlení přiznala," sdělila mluvčí rokycanských policistů Jana Tomková, podle níž bude případ odložen.

"S ohledem na výši způsobené škody v domě, která nepřesáhla částku pět tisíc korun, se nejedná o podezření ze spáchání trestného činu dle trestního zákona," vysvětlila Tomková.

Jméno pachatele nezveřejnila, už dříve se ale spekulovalo o tom, že by za vším mohl být dvanáctiletý syn Mračkových. Ten se podle informací Práva skutečně přiznal, ale jen k zapalování kapesníků a obrázků na zdi, což údajně učinil proto, aby k domku vrátil upadající pozornost.

Odborníci nevěří, že by vše způsobil jen syn

"Nevěřím, že by mohl způsobovat i elektrické jevy," řekl Právu Martin Sobotka, západočeský mluvčí skupiny ČEZ. "Některé věci by nedokázali asi ani naši specialisté, třeba vyhazování pětadvacetiampérového jističe. Strašický případ prověřujeme dál," uvedl Sobotka.

Se závěry policie nesouhlasí ani geolog Martin Lang, který se ve zmíněné kauze rovněž angažoval. "Hořící obrázky, ano, to mohl skutečně udělat. To jsou ale extrémy, které jsem si hned škrtl a ani jsem o nich vážně nepřemýšlel. Elektrické jevy jsou věc jiná a ty zatím zůstávají nevysvětleny. Nyní je zvláštní, že s příchodem vlhkého počasí problémy prakticky ustaly,“ podotkl Lang.

Rokycanská kriminálka případ převzala tento měsíc. "Policisté shromáždili vyhotovené znalecké posudky, které již byly vypracovány firmami a společnostmi zainteresovanými na objasnění událostí v interiéru domu. Provedli ohledání místa činu, zajistili věcné stopy a zainteresované osoby podaly k případu vysvětlení," uvedla Tomková.

"K posouzení po odborné stránce byl jako konzultant přizván specialista pro neionizující záření docent Luděk Pekárek, který svými odbornými znalostmi podstatně přispěl k objasnění případu," dodala Tomková.

Starosta se raduje z publicity

"Pokud se záhadu podařilo vysvětlit, je to samozřejmě dobře," sdělil místostarosta Strašic František Nerad (SOS, NK) a dodal: "Ale na druhou stranu jsme z toho alespoň měli publicitu, o obci se psalo pořád dokola."

O případu se začalo hovořit v říjnu, kdy si rodinu Mračkových začaly trápit praskající žárovky a teploměry či samovolně hořící kryty elektrických zásuvek. K jevům docházelo i po odpojení domu od elektřiny.  

Odborníci na místě provedli řadu geofyzikálních měření, ale na nic nepřišli. V souvislosti s tajemnými událostmi v domě vzniklo několik hypotéz. Některé hovořily o vlivu nedaleké vodárny, došlo ale dokonce i na slova o mrtvém, který chce pryč.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám