Hlavní obsah

Šéf myslivců nalíčil zakázanou past na chráněného jestřába

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Pod svícnem je největší tma, řekl si nejspíš předseda mysliveckého spolku ze Stoda na Plzeňsku Ladislav Hodan, když se pokusil nezákonným způsobem odlovit chráněného jestřába. Nejenže byl odhalen, ale dokonce už dostal od úředníků trest stejně jako celé sdružení. Navíc se o něho začala zajímat policie, která prověřuje, zda se nedopustil trestného činu pytláctví.

Foto: Právo

Myslivec chtěl ulovit chráněného jestřába.

Článek

„Porušil zákon o myslivosti .Ve správním řízení jsme ho už potrestali,“potvrdil Právu František  Bočan z odboru životního prostředí Městského úřadu ve Stodě.

O jaký konkrétní postih se jednalo, ale Bočan nechtěl říci s tím, že přestupkové řízení není veřejné a na výstup z něho mají právo jen zúčastněné osoby. S dalšími sankcemi se přidala Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP).

„Za překročení zákona o ochraně přírody, kdy zakázaným způsobem lovu došlo k nezákonnému zasahování do přirozeného vývoje zvlášť chráněného živočicha, jsme udělili desetitisícovou pokutu mysliveckému spolku,“ uvedl šéf regionálního pracoviště ČZPI v Plzni Zbyněk Sevelka s tím, že rozhodnutí je už pravomocné, neboť dotčený spolek se proti pokutě neodvolal.

Byla to pitomost. Za ty maléry, které z toho teď máme, to opravdu nestálo. Jenže jsme nevěděli, jak se dravce, který nám způsobil velké škody, jinak zbavit
myslivec Ladislav Hodan

Nelegální past v podobě tzv. jestřábího koše myslivec nalíčil těsně vedle voliéry, kde spolek chová bažanty. Tvrdil, že se poblíž uhnízdil jestřáb, který si proklove díru v pletivu a v bažantnici zabíjí kuřata.

Koš s živým holubem jako návnadu tam nastražil proto, aby dravce chytil. „Byla to pitomost. Za ty maléry, které z toho teď máme, to opravdu nestálo. Jenže jsme nevěděli, jak se dravce, který nám způsobil velké škody, jinak zbavit,“ reagoval na celou záležitost Hodan.

Strach z trestního stíhání ale mít nemusí. I kdyby policisté dospěli k závěru, že se trestného činu pytláctví dopustil, po novém roce by museli obvinění zrušit.

Začne totiž platit novela trestního zákona, podle níž je trestně odpovědný pouze ten, kdo zakázaným způsobem uloví zvíře v hodnotě nejméně pět tisíc korun. A protože šéf myslivců jestřába neulovil, jeho jednání by mohlo být kvalifikováno maximálně jako přestupek.  

Naopak ohrožen trestním stíháním může být hospodář spolku, který jako člen myslivecké stráže nastražení koše schválil. V jeho případě policisté prověřují, zda nedošlo k naplnění skutkové podstaty trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele.  

„Zřejmě si vyžádáme odborné posudky, abychom mohli ve věci rozhodnout,“ sdělil mluvčí policejního ředitelství Plzeň-jih  Libor Pilař.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám