Hlavní obsah

Olomoucký taxikář vyfasoval za vraždu kolegy osm let

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Na osm let do věznice s ostrahou poslal v pátek senát olomoucké pobočky Krajského soudu (KS) v Ostravě 36letého taxikáře Pavla Plisku. Letos v lednu zavraždil nožem v centru Olomouce 37letého kolegu, spolumajitele konkurenční firmy. Vrah verdikt KS, proti kterému se na místě odvolal, přijal s kamennou tváří, aniž by hnul brvou.

Foto: Petr Marek, Právo

Pavel Pliska u olomouckého krajského soudu

Článek

Voják z povolání Pliska u taxislužby pracoval jako brigádník v době, když byl na rodičovské dovolené. Soudně trestán byl už v minulosti mj. za násilné činy, kterých se dopustil, když pracoval u olomouckého dopravního podniku jako revizor. Odsouzen za výtržnictví byl v minulosti i zavražděný. Oba vždy jen k podmíněným trestům.

Incident se stal 21. ledna v noci před hotelem Gemo. Tam byl Pliska opilým kolegou od konkurence, bývalým policistou vysokým dva metry a vážícím 100 kilogramů, napaden. Pliska podle obžaloby útočníka několikrát bodl nožem s dlouhou čepelí. Způsobil mu zranění, kterým na místě podlehl.

Pliska potyčku u KS přiznal, odmítl však, že by kolegu zabil úmyslně. Tvrdil, že jednal výhradně v sebeobraně. Nůž prý v autě vozil jako pracovní nástroj k řezání papírů do tiskárny a používal ho i na svačiny.

Nebylo dne, kdy by někoho od konkurence nenapadl. Všichni to vědí. Policie to ale neřešila.
Pavel Pliska

„Nedostal jsem na výběr. Klečel na mě a bušil do mě hlava nehlava. Z auta jsem neměl šanci utéct. Chtěl jsem ujet, ale ani to se mi nepodařilo, protože jsem ve zmatku nedokázal zařadit. Bránil jsem se proto dostupnými prostředky. Nevím, proč mě státní zástupkyně srovnává s člověkem, který bil lidi na potkání. Šel z něho strach. Nebylo dne, kdy by někoho od konkurence nenapadl. Všichni to vědí. Policie to ale neřešila. Když někdo močil do květináčů, přijeli okamžitě. V jeho případě všechno zametli pod stůl,“ uvedl v pátek před senátem KS ve své závěrečné řeči Pliska.

Soud však jeho obhajobu o nutné obraně neakceptoval. „Neměl důvod mít paniku o svůj život. Útočníka znal. Věděl, že není vrah, lupič, ale jen rváč. Tělesně pak byl na tom stejně. Potyčka se nestala na odlehlém místě a bylo u ní více lidí. Volba dýky k nutné obraně byla nepřiměřená. Kdybychom řešení konfliktu takovým způsobem tolerovali, dostali bychom se do prostředí Divokého západu,“ vysvětlil předseda senátu KS Eduard Ondrášek.

Zavražděný potyčku vyprovokoval

Zároveň ale konstatoval, že zavražděný měl na tragédii zásadní podíl. „Byl to on, kdo Plisku bezdůvodně a agresivně napadl. To jsme museli zohlednit. Proto je trest dva roky pod spodní hranicí zákonné sazby,“ konstatoval Ondrášek.

Manželka a další rodinní příslušníci oběti stejně jako olomoučtí taxikáři rozsudek KS komentovat odmítli.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám