Hlavní obsah

Sražený chlapec, kterého řidič pohodil v lese, nemusí platit škodu na autě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blansko
Aktualizováno

Osmnáctiletý Karel Pravec, jehož před třemi lety v Kunštátě na Blanensku řidič octavie srazil, odtáhl do lesa a zanechal ho tam bez pomoci, nemusí platit škodu 34 000 korun, která na vozidle vznikla. V pátek o tom rozhodl blanenský soud s odvoláním na dobré mravy.

Článek

Podle soudkyně Ivy Krejčířové sice Pravec nehodu zavinil a firma ABI Plus, které vůz patřil, tak má nárok na finanční odškodné, tomuto nároku ale nelze vyhovět, protože by to bylo v rozporu s dobrými mravy. 

Řidič vozu Petr Neisser po nehodě odvezl zraněného mladíka do lesa, kde jej nechal bez pomoci. Za pokus o vraždu dostal dvanáctiletý trest vězení.

"Očekávali jsme to, žaloba byla amorální," uvedl k pátečnímu verditku Pravcův advokát. 

Majitel auta: Chápu soudkyni

Žalobu podal Pavel Šimon, jehož firmě služební vůz patřil. "Aspoň už vím, kdo nehodu zavinil. Chápu soudkyni, že pro ni bylo těžké rozhodnout v můj prospěch," řekl Právu Šimon.

Ten žádal rodinu školáka, aby mu škodu na voze uhradila. Zatímco rodina hocha jeho požadavek označila za nemorální, Šimon poukazoval na to, že chlapec nehodu zavinil. Neisserův následný skutek je podle něj nutné od této kolize zcela oddělit.

Se Šimonem se shodl i znalec z oboru dopravy Aleš Vémola. Podle něj hoch utrpěl zranění, když neopatrně přecházel silnici. Chlapec měl v sobě tři piva. Neisser byl ve sporu vyslechnut jako svědek. Řekl, že střetu s chodcem nebyl schopen zabránit.

Havarované auto prodal se stočenými kilometry

Podle soudu si ale Šimon při prodeji havarovaného vozu finančně pomohl, neboť auto mělo o 50 tisíc kilometrů stočený tachometr.

Chlapec při nehodě utrpěl těžká poranění, jimž málem podlehl. Život si zachránil jen tím, že se z lesa z posledních sil doplazil na silnici, kde byl nalezen. Ze zranění se zotavil. Kromě nich se ale po události potýkal i s psychickými problémy.

Neisser prchal z místa nehody, oběť však vezl v kufru

K nehodě došlo 17. listopadu roku 2006. Tehdy patnáctiletý Karel Pravec si dal s kamarády po fotbale v Kunštátě tři piva a před půlnocí se vydal na schůzku s bratrem. Při přecházení vozovky se na poslední chvíli rozběhl, a Petr Neisser už nemohl střetu zabránit. Poté, co do něj narazil, přeletěl chlapec přes vozidlo a propadl zadním sklem do zavazadlového prostoru. Utrpěl při tom vážná poranění.

Řidič bez zastavení z místa nehody ujel, aniž by se sám nebo jeho dvacetiletá spolujezdkyně Šárka Suchánková přesvědčili o stavu zraněného. Že ten leží v kufru jeho automobilu, Neisser zjistil až po příjezdu do svého bydliště v Lysicích.

Následně chlapce odvezl mimo obec na příjezdovou cestu k objektu střelnice, a odtáhl jej na vzdálenost asi deseti metrů od vozovky. Při hochovi ale stálo štěstí i notná dávka statečnosti. Probral se a doplazil k silnici, kde ráno máváním přilákal pozornost projíždějícího řidiče. Ten pak přivolal zdravotnickou pomoc.

Kdyby Neisser zastavil a poskytl pomoc, nebylo by koho soudit. Řidičovo jednání však soud vyhodnotil i jako pokus vraždy a poslal ho na 12 let za mříže. Neisser se bránil, že když chlapce odtáhl do lesa, spoléhal prý na to, že hocha někdo brzy nalezne. Mohl přitom vyváznout jen s čtyřměsíční podmínkou za neposkytnutí pomoci stejně jako Suchánková.

"Kdyby Neisser po nehodě nezaváhal a chlapce odvezl do nemocnice, bylo by vše v pořádku. I kdyby řídil opilý a o hocha se postaral, mohl přijít nanejvýš o řidičák," uvedl Vémola.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám