Hlavní obsah

Česká autoškola nabízela Němcům řidičák za tři dny

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Případ podvodného vydávání řidičských průkazů cizincům začal v úterý rozplétat Okresní soud Plzeň-jih. Trojice obžalovaných z Plzeňska měla podle státního zástupce umožnit za úplatek získat nový řidičský průkaz německým občanům, kteří o něj ve své zemi přišli za závažné prohřešky.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Trojice obžalovaných před soudem. Zleva Marcela Nucová, Pavel Beneš a Roman Rout.

Článek

Z trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele a přijímání úplatku se před soudem zpovídá zkušební komisař dopravního odboru Městského úřadu v Nepomuku Roman Rout, dále učitel plzeňské autoškoly Görner s.r.o. Pavel Beneš a soudní tlumočnice Marcela Nucová, kteří jsou obžalování za pomoc k těmto trestným činům.

Před soudem byl zveřejněn také jeden odposlech z místnosti, kde probíhaly zkoušky. Tlumočnice zde pozve první Němku a rozčiluje se, že neumí zacházet ani s počítačovou myší. Pak říká Benešovi: „Víš co, stoupneš si ven před dveře, já budu klikat za ní. Když něco, tak kopneš do dveří,“ říká Nucová a dodává: „udělám tam chybu a jsem v pr....“.  

Při zkušebním testu, za pomoci tlumočnice Marcely Nucové, jim uváděl správné odpovědi.
státní zástupce

„Obviněný Rout jako zkušební komisař, po dohodě s učitelem autoškoly Benešem, převzal před začátkem zkoušek od žadatelů o řidičské oprávnění úplatek za úspěšné vykonání těchto zkoušek. Poté při zkušebním testu, za pomoci tlumočnice Marcely Nucové, jim uváděl správné odpovědi,“ řekl před soudem státní zástupce Zdeněk Slepička.

Policisté přímo zadokumentovali čtyři případy, ale další indicie nasvědčují tomu, že počet těchto klientů se blížil stovce.

V ceně zahrnuto vše, včetně garance úspěchu u zkoušek

O možnosti získání českého řidičského oprávnění, které je platné na území celé Evropské unie, se zájemci dovídali z novinových inzerátů v Německu. Řidičské průkazy skupiny B autoškola Görner nabízela za částku kolem 2500 euro s tím, že v ceně je zahrnuto a zaručeno i bezproblémové a úspěšné získání oprávnění. Přitom oficiální cena za kurz na řidičský průkaz skupiny B činila v té době u zmíněné autoškoly 6000 korun.

„O takový způsob získání řidičského oprávnění projevili zájem především občané SRN a další cizinci žijící na území Německa, kterým byl odebrán řidičský průkaz v důsledku řízení pod vlivem alkoholu či o něj přišli z dalších důvodů, jako například pro psychické problémy, či vysoký věk,“ uvedl žalobce.

V záloze zahrnut úplatek ve výši 600 euro

Cizinci se do kurzu přihlásili po kontaktu s Benešem, který hovoří německy. Ten od nich nejprve vybral částku přibližně 2000 euro, ve které byl zahrnut i úplatek 600 euro za vyhotovení fiktivního potvrzení o přechodném bydlišti v ČR nebo o studiu na české škole, což bylo nutné pro udělení přechodného pobytu v ČR, který je podmínkou pro získání českého řidičáku.

Za 300 euro si mohli předplatit bezproblémové úspěšné provedení zkoušky.
státní zástupce

„Za dalších 300 euro si mohli předplatit bezproblémové úspěšné provedení zkoušky. Tuto částku pak Benešovi platili až po příjezdu na zkoušku,“ řekl státní zástupce. Zkouška probíhala tak, že se tlumočnice zkušebního komisaře dotazovala na správné odpovědi a buďto sama a nebo dokonce přímo s komisařem, některé části zkušebního testu společně vyplňovali.

To dokazuje záznam z monitorování učebny, který provedla policie. Celý kurz trval tři dny. Cizinci si jeden den zkoušeli na počítači vyplnit příslušné zkušební testy, druhý den dopoledne pak absolvovali jedinou půlhodinovou zkušební jízdu a odpoledne se samostudiem připravovali na zkušební testy.

Komisař: postupoval jsem správně

Jako první vypovídal Roman Rout. Soudu řekl jen to, že jako zkušební komisař postupoval správně a žádný trestný čin nespáchal. Stejně se vyjádřil i Pavel Beneš. Vypovídat odmítla i třetí obžalovaná.

Případ už má také první personální dohru. Funkci musel opustit ředitel Integrované střední školy v Chebu Jan Kot. Ukázalo se totiž, že vedení školy vydávalo německým uchazečům o řidičák falešná potvrzení o studiu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám