Hlavní obsah

Česku hrozí mimořádně vysoké nebezpečí požárů, varují hasiči

Pokud jde o požáry, Česká republika nyní prožívá nejhorší období od roku 2003. Zemi trápí sucho a neopatrnost lidí. V Praze, v Jihomoravském, Karlovarském, Ústeckém kraji, Plzeňském, Středočeském, Královéhradeckém a Pardubickém kraji byl naměřen 4. stupeň nebezpečí požárů, což je vysoké riziko.

Foto: Břetislav Fiala , ČTK

V západních Krkonoších bojovali v pátek hasiči s lesním požárem nedaleko od Harrachova.

Článek

"V ohrožených regionech by lidé oheň na volném prostranství či v přírodě vůbec neměli rozdělávat a jinde jen se zvýšenou opatrností," sdělil mluvčí hasičů Petr Kopáček.

Sucho se podle něj odrazilo i v nárůstu počtu požárů. V pátek zasahovali hasiči u celkem 68 požárů (121 % celoročního průměru), v sobotu likvidovali hasiči již 98 požárů, což je 175 % dlouhodobého celoročního průměru za jeden den. V neděli pak jednotky požární ochrany vyjížděly znovu k 98 požárům. Z toho přibližně polovinu tvoří požáry v přírodním prostředí - suché trávy, luk, polí či lesních porostů.

Většinu požárů způsobují lidé svou hloupostí

"Naprostou většinu požárů v přírodním prostředí způsobí lidé svou neopatrností, ať již při rozdělávání ohně, kouření či užívání jiných zdrojů otevřeného ohně venku – vařiče či grilu. Málokdo si uvědomuje, že když jsou porosty vysušené, stačí málo a dojde k rozsáhlému požáru, který napáchá značné majetkové a ekologické škody a může dokonce ohrozit lidské životy," říká mluvčí.

Například v pátek bojovali hasiči s lesním požárem u Harrachova v Libereckém kraji. S likvidací tohoto požáru v nepřístupném horském terénu výrazně pomohl až přivolaný policejní vrtulník, který na požářiště provedl 20 shozů vody.  

Sucho bohužel jen tak neskončí. Podle Českého hydrometeorologického ústavu lze v úterý čekat jen místy přeháňky (spíše na severu). 

Za požár z nedbalostihrozí i trestní stíhání

"Kdo svým jednáním způsobí požár, může dostat pokutu až do výše 25 000 Kč, ovšem pokud nedbalostí způsobený požár za sebou zanechá vyšší škody nebo někomu způsobí újmu na zdraví, může být viník i trestně stíhán," varuje mluvčí.

Anketa

Jste pro úplný zákaz rozdělávání ohně mimo budovy během suchého období?
Ano
64,9 %
Ne
35,1 %
Celkem hlasovalo 7325 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám