Hlavní obsah

V Plzni sirény omylem varovaly před reálným nebezpečím, nikdo se nebál

Novinky, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

V Plzni začaly ve středu v pravé poledne cvičně houkat veřejné sirény tónem, který oznamuje reálné nebezpečí. Paniku to ale ve městě nezpůsobilo, drtivá většina lidí totiž nerozezná ostrý tón varující před skutečnou hrozbou od tónu pro zkoušku. Zareagovali však starostové obcí v kraji.

Foto: ČTK

Článek

"Při pravidelné zkoušce varovného systému obyvatelstva spustily sirény v kraji chybný signál. U rotačních sirén zazněl kolísavý tón značící všeobecnou výstrahu místo táhlého tónu ohlašujícího zkoušku varovného systému. Sirény ovládané elektronicky nespustily žádný signál,“ uvedla mluvčí krajských hasičů Alena Marešová.

Podle ní nezaznamenal dispečink hasičů žádné telefonáty od lidí, které by chybný zvuk sirény vyděsil. "Hasičský záchranný sbor se omlouvá za vzniklé nedopatření a intenzivně šetří příčiny problému,“ dodala Marešová.

Reagovali ale starostové obcí v Plzeňském kraji, kde byly sirény v rámci zkoušky také spuštěny v ostrém režimu. "Ověřovali si u nás, zda je to opravdu skutečná výstraha,“ doplnila mluvčí.

Anketa

Souhlasíte s pravidelným prověřováním sirén?
Ano, je to v pořádku
82,6 %
Ano, ale jednou měsíčně je příliš často
11,7 %
Ne, je to zbytečné
5,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10581 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám