Hlavní obsah

Politici a mafiáni měli k sobě velmi blízko, říká autor Krakatice

Právo, Jakub Troníček

Vazby některých politiků a podnikatelů na podsvětí byly daleko těsnější, než jak se může v současné době z dostupných informací zdát. Tvrdí to někdejší elitní detektiv protikorupční policie Karel Tichý, který několik let plnil výbušný spis Krakatice poznatky o aktivitách kontroverzního podnikatele Františka Mrázka nebo Radovana Krejčíře.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

O okolnostech provázejících vyšetřování i o jeho výsledcích teď přitom chtěl vůbec poprvé veřejně promluvit, ale ministr vnitra Ivan Langer (ODS) dal o víkendu najevo, že detektivově žádosti o zbavení mlčenlivosti v tomto směru nevyhoví. Tichý to podle svých slov očekával.

„Chtěl jsem se bránit nejrůznějším nařčením, která se v poslední době objevovala v médiích, například že jsem pracoval na politickou objednávku nebo že jsem z Krakatice ukradl 1600 stran,“ řekl k tomu Právu včera Tichý s tím, že se dlouhodobě cítí ohrožen.

„Za ty dva roky, co jsem odešel od policie, už bylo několik pokusů z politicko-podnikatelských kruhů získat ode mě alespoň část toho spisu, který ovšem samozřejmě nemám. Kdybych mohl říct všechno, co vím, tak bych měl konečně klid,“ poznamenal bývalý detektiv.

Pokud by přitom Tichý začal skutečně mluvit, mohlo by to českou politickou a podnikatelkou scénou mohutně otřást. „Některé ty vazby na podsvětí byly těsnější, než jak se teď připouští,“ naznačil Tichý s tím, že na politicích ovšem jeho tým cíleně nikdy nepracoval. „Všichni se tam dostali na základě prověřování aktivit lidí z kriminálního prostředí,“ podotkl.

Ve spise přitom v souvislosti s vazbami na Mrázka figuroval např. poslanec za ODS Vlastimil Tlustý, bývalý šéf hospodářského výboru Sněmovny Josef Hojdar (ČSSD), někdejší poradce a přítel premiéra Miloše Zemana Miroslav Šlouf (ČSSD), ale také sám Langer, který o žádosti na zbavení mlčenlivosti nyní coby šéf resortu vnitra rozhoduje.

Od roku 1995 Tichého vyslýchá inspekce

Langerovo víkendové vyjádření v televizi Prima, podle kterého může o zbavení mlčenlivosti požádat pouze státní instituce, a nikoliv sám bývalý policista, včera Tichého advokát Zbyněk Čermák odmítl.

„Nemohu se s tím ztotožnit. Žádali jsme ministra v souladu se zákonem o policii a ten žádnou takovou podmínku nestanoví,“ uvedl Čermák. S dalšími právními kroky podle svých slov vyčká až na oficiální písemnou odpověď ministra.

Tichý už dal najevo svou ochotu promluvit o okolnostech provázejících rozsáhlé vyšetřování i následující úniky informací do médií koncem loňského roku a bezprostředně poté si ho předvolala k výslechu Langerovi podřízená Inspekce policie, která má na starost vyšetřování trestných činů policistů.

„Už od roku 1995, kdy jsem se poprvé střetl s Mrázkem, jsem neustále perzekuován a vyslýchán inspekcí,“ poznamenal v pondělí Tichý.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám