Hlavní obsah

Domácí porod v Praze skončil smrtí dítěte

– PRAHA • Aktualizováno
Právo, Novinky, Petr Blahuš, Petr Nový

Novorozenci, který přišel na svět v pátek ráno při plánovaném domácím porodu v pražských Kobylisích, se krátce po narození zastavilo srdce. Cestou do nemocnice zemřelo. Podle záchranářů se jedná o důkaz rizikovosti domácích porodů.

Článek

„Na místo jsme vyjížděli v 8:57 hodin. Rodička, třicetiletá žena rodila za dohledu porodní asistentky doma v Jelínkově ulici v Praze 8. Dítě se sice narodilo, ale vzápětí upadlo do bezvědomí a dostavila se u něj i zástava srdce. Okamžitě jsme pokračovali v jeho oživování, se kterým začala už porodní asistentka  a přivolali speciální sanitku vybavenou inkubátorem,“ řekla Právu mluvčí pražských záchranářů Jiřina Ernestová.

Miminko však podle Ernestové i přes všemožnou snahu záchranářů zemřelo již během převozu na Kliniku dětského a dorostového lékařství Všeobecné fakultní nemocnice. „Už během převozu bylo v kritickém stavu a navíc se u něj dodatečně zjistila skrytá vada, takže by s největší pravděpodobností nepřežilo ani porod vedený v nemocnici,“ uvedla Ernestová.

Přesto by však matky neměly podle ní hazardovat se životem svým i svých dětí a chtít rodit doma.

„Chápu, že některé matky mají špatné vzpomínky na chování personálu porodnic, kde předtím rodily. V případě jakýchkoliv problémů je ale u porodu prováděném v nemocnici k dispozici prakticky okamžitě odborná pomoc. Ve srovnání s vybavením nemocnic a zkušenostmi většiny porodníků jsou možnosti porodních asistentek u porodů prováděných doma v případě nenadálých komplikací prakticky nulové,“ dodala Ernestová. 

Porod doma je v zahraničí častější

Navzdory rizikům spojeným s porodem v domácnosti jej mnohé matky upřednostňují kvůli pocitu určitého komfortu a soukromí před prostředím nemocnice.  

"Porod je přece přírodní děj. Jenže i tento přírodní děj se může během minuty změnit v horor," uvedl k problematice sexuolog Radim Uzel s tím, že nečekané komplikace mohou vést k úmrtí dítěte i matky, kterému by se ve specializovaném prostředí dalo zabránit.

"Často čteme, jak to chodí v zahraničí: v Nizozemsku prý běžně rodí v domácnostech. Málokdo se však zmíní o tom, že tam sanitka čeká prakticky za rohem. Rodičku dopraví během několika desítek minut na operační stůl," dodal Uzel.

Četnosti porodů doma v některých zemích
USA2 - 3 %
Velká Británie4 - 5 %
Švédsko2 %
Island0,6%
Nizozemí30% - ale v roce 1965 to bylo 60% - během posledních 40ti let počet porodů doma klesl

Reklama

Výběr článků

Načítám