Hlavní obsah

V Praze zadrželi mezinárodně hledaného Čečence

Právo, Michael Švec, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Českým policistům se povedl velký úlovek. V Praze zadrželi mezinárodně hledaného čečenského rodáka Aliho Acajeva (42), který je podle ruské agentury Interfax údajně „koordinátorem čečenských zločineckých struktur ve východní Evropě,“ a dokonce prý organizoval v Rusku vraždu advokátky.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Acajev je již druhý mezinárodně hledaný občan Ruské federace, kterého česká policie zadržela v rozmezí jednoho měsíce.

Článek

„Hledaný Ali Acajev byl 11. prosince zadržen v Praze na základě mezinárodního zatykače vydaného Ruskou federací. Vystupoval zde pod cizí identitou. Byl zatčen příslušníky kriminální policie, celá akce probíhala v mezinárodní spolupráci,“ řekl včera Právu Petr Gruber z kriminální policie s tím, že v současnosti se rozhoduje o vydání Acajeva do Ruska.

Bližší podrobnosti k zadržení hledaného ani k jeho minulosti nechtěl sdělit. Aktivitami Acajeva v ČR se podle informací Práva zabývá i speciální Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Jeho mluvčí Pavel Hanták se ale k možnému vyšetřování tohoto Čečence odmítl vyjádřit. „Mohu pouze sdělit, že jeho jméno není našim policistům neznámé,“ připustil Hanták.

O zadržení Acajeva informovala i ruská agentura Interfax s odkazem na oddělení trestních stíhání ruského ministerstva vnitra. „Pracovníci oddělení trestních stíhání spolu s kolegy z české policie provedli 11. prosince operaci s cílem zadržet v Praze zvlášť nebezpečného zločince, na nějž byl vydán mezinárodní zatykač – čečenského rodáka Aliho Acajeva,“ citovala agentura svůj zdroj.

Žil v Česku s falešnými gruzínskými dokumenty  

Podle internetového vydání deníku Izvěstija žil Acajev v české metropoli s padělanými gruzínskými dokumenty na jméno Revaz Levidze. Při zadržení u něj policisté údajně našli i pistoli registrovanou rovněž na jméno Levidze.

Agentura ITAR-TASS pak upozornila, že zadržený založil v 90. letech vyděračský gang, jenž má údajně na svědomí i loupežná přepadení a nájemné vraždy v Moskvě a okolí.

„V dubnu roku 2002 organizoval vraždu advokátky Iriny Maksimovové, která zastupovala zaměstnance moskevského podniku, nad nímž se jeho skupina snažila nastolit kriminální kontrolu,“ dodala agentura. Acajev je již druhý mezinárodně hledaný občan Ruské federace, kterého česká policie zadržela v rozmezí jednoho měsíce.

Reklama

Výběr článků

Načítám