Hlavní obsah

V Ostravě se čelně střetly tramvaje, tři lidé zemřeli

– OSTRAVA • Aktualizováno

V Ostravě se krátce před 18. hodinou mezi zastávkami Poruba koupaliště a Vřesina čelně srazily dvě tramvaje. Situace byla následně velice komplikovaná a chaotická. Nejprve Drážní inspekce informovala o čtyřech mrtvých, záchranáři následně upřesnili počet obětí na dvě. Třetí oběť zemřela později v nemocnici. Zraněných bylo přibližně 45 cestujících, z toho 14 těžce.

Foto: Josef Gabzdyl, Právo

Nehoda si vyžádala pravděpodobně více než tři desítky zraněných lidí.

Článek

O život přišel muž ve věku 79 let a čtyřleté dítě, jehož tělo se dlouhou dobu nedařilo z trosek vozu vyprostit. Třetí obětí je 68letá manželka muže, jenž zemřel na místě, která později podlehla svým zraněním v nemocnici. Až do večerních hodin záchranáři vyprošťovali zaklíněné cestující. Někteří z nich naříkali zkroucení pod sedačkami.

Dvě tramvajové soupravy jedoucí na lince číslo 5 se čelně střetly v 17:53 na jednokolejném úseku. "Jeden z řidičů nerespektoval zákaz jízdy na jednokolejnou trať," řekl Novinkám k příčinám tragické nehody mluvčí Drážní inspekce Zdeněk Neusar.

"Zřejmě došlo k porušení přednosti při křižování ve výhybně. Jedna z tramvají pravděpodobně křižování nedodržela a vyjela proti druhé,“ potvrdil mluvčí Dopravního podniku Miroslav Albrecht.

Strojvůdci marně brzdili

Jedna souprava byla kloubová, druhou však tvořily dva vozy, což následky srážky ještě zhoršilo. Zadní vůz totiž setrvačností pokračoval a mnohonásobně zvýšil drtivou sílu železa.

Podle Neusara se řidiči tramvají viděli na vzdálenost asi 70 metrů a začali okamžitě brzdit. "Jeden ze řidičů stačil vyskočit, druhý utrpěl těžká zranění,“ řekl Neusar.

"Najednou se ozvalo skřípění brzd, všechny to hodilo dopředu a pak obrovská rána. Tramvaj byla docela plná lidí, já jsem letěla vzduchem, všechno to bylo hrozně rychlé,“ líčila osudové sekundy jedna z cestujících.

Záchranáři měli plné ruce práce

Nasazeny byly všechny síly záchranářů, vrtulník se ani na chvíli nezastavil. Záchranáři vynášeli zraněné z pokroucených tramvají po svahu na přilehlé pole, kde sténající lidi rozdělovali buď do sanitek, těžší případy do vrtulníku, který sotva přistál, tak okamžitě letěl do blízké ostravské fakultní nemocnice.

„Jednu ženu jsme museli oživovat, mnoho dalších utrpělo vážná zranění, například zlomeninu páteře, úrazovou amputaci končetiny nebo složité zlomeniny,“ uvedl mluvčí fakultní nemocnice Tomáš Oborný s tím, že jakákoliv prognóza zdravotního stavu zraněných je velmi předčasná.

"Centrum tísňového volání v Ostravě zřizuje linku krizového centra, na kterou budou moci volat příbuzní obětí a zraněných. Na místě zasahoval posttraumatický tým," řekl Novinkám mluvčí záchranářů Moravskoslezského kraje Lukáš Humpl.

Číslo krizové telefonní linky - 974 723 202

:. Hasiči se museli ke zraněným prostřihat.foto: Právo/Josef Gabzdyl

Primátor zřídí vyšetřovací komisi

"Jsem šokován, absolutně nechápu, jak se něco takového mohlo stát. Mluvil jsem se zastupujícím ředitelem Dopravního podniku a hned v sobotu zasedne mimořádná komise, která se nehodou bude zabývat,“ prohlásil viditelně otřesený ostravský primátor Petr Kajnar (ČSSD).

:. Místo tragické nehodyfoto: Právo

Tragický den: při nehodách zemřelo nejméně sedm lidí

Páteční dopravní nehody po celé ČR měly velmi tragické následky. Celkem si vyžádaly minimálně šest lidských životů. Kromě tří obětí tramvajové srážky v Ostravě zemřeli na silnicích zemřeli tři řidiči, z toho dva motorkáři, a jedna patnáctiletá dívka nepřežila srážku s vlakem.

Policie přitom tentýž den varovala před nepříznivým vývojem následků nehod v dubnu. Za prvních deset dubnových dní zahynulo na silnicích v ČR 29 lidí.

Výběr tragických nehod tramvají:
6. března 2008Tramvaj usmrtila chodce v Praze na Palmovce.
2. března 2008Osmačtyřicetiletý muž zahynul v Brně poté, co jej srazila tramvaj.
11. ledna 2007V Praze-Řepích tramvaj srazila chodce a vlekla ho asi kilometr. Muž zraněním podlehl.
16. března 2005Pražská tramvaj číslo 22 vykolejila na křižovatce ulic Ječné a Resslovy a Karlova náměstí. Zadní vůz tramvaje narazil do lidí čekajících na ostrůvku, porazil devětapadesátiletého muže a o pět let starší ženu odhodil pod projíždějící avii. Oba na místě zemřeli. Vykolejení tramvaje si vyžádalo i tři zraněné. Příčinou byla nepřiměřená rychlost.
24. listopadu 2005V centru Plzně v sadech Pětatřicátníků zachytila tramvaj šestadvacetiletého muže a těžce ho zranila; muž krátce po převozu do nemocnice zemřel.
13. července 1947Nejhorší tramvajová nehoda nejen v ČR, ale podle dostupných informací v celé Evropě, se stala v Ústí nad Labem, kdy po vykolejení přetížené soupravy zahynulo 30 lidí.
Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám