Hlavní obsah

Za pokus o prodej dítěte do Anglie 4, 5 roku i podmínka

Právo, mák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHEB

Tresty v rozmezí dva roky s podmínečným odkladem až 4,5 roku nepodmíněně rozdal ve středu okresní soud v Chebu trojici mužů, kteří byli obžalováni z pokusu o prodej devítiměsíční holčičky Karolíny z Chebska.

Foto: Martin Polák, Právo

Petr Zemianek ,Vladimír Ščasný a Dušan Čonka (zleva) u chebskou soudu. Čonka si před fotografy zakrývá tvář.

Článek

Petr Zemianek, Dušan Čonka a Vladimír Ščasný, otec malé Karolíny, se v průběhu roku 2006 společně pokusili získat začnou sumu peněz pod záminkou zprostředkování prodeje dítěte manželskému páru do Velké Británie. Podle soudu šlo nakonec o podvod.

Policisty k případu přivedli britští novináři. Ti vypověděli, stejně jako policisté ze Scotland Yardu, že obžalovaní se vždy chovali a mluvili tak, jako by holčičku skutečně chtěli prodat. Vyvraceli tak slova obžalovaných, že se jednalo o zprostředkování adopce. Z obchodu měli mít 115 000 eur.

Obžalovaní: Je to story pro tisk

Čonka i Zemianek se opakovaně hájili, že vše je lež a zahraniční novináři si prodej dítěte vymysleli kvůli atraktivnosti příběhu, aby se dal dobře prodat v tisku. "Byla to story pro noviny,“ tvrdil Zemianek.

Ten, aby fiktivní manželský pár, který tvořil britský novinář a policistka Scotland Yardu, přesvědčil, že adopci dokáže zajistit, sháněl rodný list s dětskými údaji.

Za příslib dvaceti tisíc korun nakonec získal kopii rodného listu Ščasného dcery. Dokument mu dodal sám Ščasný a přidal k tomu i fotografie.

Policie Zemianka zatkla předloni poté, co převzal zálohu (60 000 €) za dítě v pražské Redutě. Ve stejnou dobu v okolí Chebu zatkla také Čonku a Sčasného.

Nejtvrdší trest: 4, 5 roku

Nejtvrdší trest uložil soudce Karel Velek Zemiankovi, který byl podle obžaloby hlavou celé akce. Čonka, který se pokoušel sehnat pro Zemianka rodný list, dostal 3,5 roku nepodmíněně. Oba si mají odpykat trest ve věznici s ostrahou. Ščasný vyvázl s podmíněným dvouletým trestem.

Čonka a Zemianek už za sebou mají několik pobytů ve vezení, Zemianek byl odsouzen i ve Švýcarsku a Německu.

Reklama

Výběr článků

Načítám