Hlavní obsah

Švédští řidiči nemusejí platit za drahý benzín: jezdí už léta na bioplyn

Novinky, KLASTR Bioplyn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švédové jsou zase o krok napřed. České bioplynky dokážou z odpadků, odpadní vody a zemědělských plodin vyrobit teplo, energii a suché hnojivo. Ve Švédsku bioplyn navíc čistí od CO2, a tak ho mohou levně tankovat do aut a pohánět autobusy i vlaky.

KLASTR Bioplyn

Článek

Nezávislá budoucnost není díky bioplynu jenom sen. Kněžický starosta Milan Kazda už svou obec proměnil v energeticky soběstačnou. Odpadky ze supermarketů, obsah žump a septiků i kejda hospodářských zvířat zajišťují levné teplo pro všechny. Kdyby byly Kněžice ve Švédsku, místní by bioplyn také tankovali do aut a autobusů a rostoucí ceny benzínu by je už nemusely zajímat.

KLASTR Bioplyn

Bioplyn, který se tankuje v každém větším švédském městě, je vždy levnější než benzín i nafta. Ačkoli se vyrábí zpracováním hnijících odpadků, splašků a odpadních vod, emise jsou bez zápachu. Každý občan navíc přispěje k výrobě svého levného paliva, pokaždé když třídí odpad nebo navštíví toaletu.

Bioplyn si zamilovali nejen řidiči osobních aut, ale taky městské služby. Zatímco ve městě Västerås jezdí na bioplyn taxíky a popeláři, v Linköpingu dokonce i vlaky. Stejně jako u nás přispívá bioplyn ve Švédsku k rozvoji venkova. Zemědělci dodávají energetické plodiny a využívají vedlejší produkt, suché hnojivo digestát.

Výběr článků

Načítám